06. červenceSvátek má Venku je 31 °C, Oblačno

Málo surovin, hodně radosti. Líné jahodové knedlíky bez cukru

Forbes Před 9 hodinami

Skyrové noky jsou ideální letní dezert nebo oběd, když se vám nechce vařit, ale chcete něco dobrého, rychlého a výživného. Jen pět surovin, žádné přidané cukry a chuť, která připomíná ovocné knedlíky z dětství. Jen v lehčí verzi a se slušnou porcí bílkovin.

Skyrové nočky jsou línou verzí ovocných knedlíků, protože ovoce dovnitř nebalíte, ale jen rozmixujete s jogurtem na lehkou letní omáčku. Když použijete jahody pěkně zralé a sladké (třeba ze samosběru), jídlo ani nebude třeba doslazovat a vy si užijete sladký oběd bez zbytečností.

Nápad použít do ovocných knedlíků místo tradičního tvarohu nízkotučný skyr mám od výživové poradkyně a inženýrky kvality potravin Karolíny Fourové. V její precizně zpracované Výživné knize o jídle najdete spoustu tipů o jídle a výživě obecně i konkrétní jednoduché recepty, jako je tento.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Skyrové noky s jahodovou omáčkou (jednoduché ovocné knedlíky)

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 260 g skyru
  • 1 vejce
  • 120 g dětské krupičky

Na jahodovou omáčku:

  • 250 g zralých jahod + k podávání
  • 100 g zakysané smetany, šlehačky nebo 10% řeckého jogurtu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Skyr promíchejte s vejcem a krupičkou a těsto nechte alespoň 15 minut nabobtnat v lednici. Díky tomu s ním půjde lépe pracovat a knedlíčky budou hezky držet tvar.
  2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a odkládejte je zatím na talíř. Ještě jednodušší je pomocí dvou lžic tvarovat podlouhé nočky jako u morkových knedlíčků do polévky. Tak či tak noky vhoďte do vroucí vody a vařte asi 5 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch. Než knedlíky scedíte, jeden rozkrojte, abyste viděli, jestli už je uvařený i ve středu.
  3. Mezitím odstopkujte a omyjte jahody a rozmixujte nebo rozmačkejte je spolu se smetanou či tučným jogurtem. Pokud jsou dobře zralé, ani není třeba doslazovat, jinak použijte trochu javorového sirupu, cukru či jiného sladidla.
  4. Nočky podávejte s jahodou omáčkou a dalšími čerstvými jahodami. Jestli máte radši tradičnější chutě, dopřejte si i rozpuštěné máslo a moučkový cukr.

Tipy & triky:

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Málo surovin, hodně radosti. Líné jahodové knedlíky bez cukru appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek