Skyrové noky jsou ideální letní dezert nebo oběd, když se vám nechce vařit, ale chcete něco dobrého, rychlého a výživného. Jen pět surovin, žádné přidané cukry a chuť, která připomíná ovocné knedlíky z dětství. Jen v lehčí verzi a se slušnou porcí bílkovin.
Skyrové nočky jsou línou verzí ovocných knedlíků, protože ovoce dovnitř nebalíte, ale jen rozmixujete s jogurtem na lehkou letní omáčku. Když použijete jahody pěkně zralé a sladké (třeba ze samosběru), jídlo ani nebude třeba doslazovat a vy si užijete sladký oběd bez zbytečností.
Nápad použít do ovocných knedlíků místo tradičního tvarohu nízkotučný skyr mám od výživové poradkyně a inženýrky kvality potravin Karolíny Fourové. V její precizně zpracované Výživné knize o jídle najdete spoustu tipů o jídle a výživě obecně i konkrétní jednoduché recepty, jako je tento.

Skyrové noky s jahodovou omáčkou (jednoduché ovocné knedlíky)
Na 2 velké porce potřebujete:
- 260 g skyru
- 1 vejce
- 120 g dětské krupičky
Na jahodovou omáčku:
- 250 g zralých jahod + k podávání
- 100 g zakysané smetany, šlehačky nebo 10% řeckého jogurtu

Postup
- Skyr promíchejte s vejcem a krupičkou a těsto nechte alespoň 15 minut nabobtnat v lednici. Díky tomu s ním půjde lépe pracovat a knedlíčky budou hezky držet tvar.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Rukama tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a odkládejte je zatím na talíř. Ještě jednodušší je pomocí dvou lžic tvarovat podlouhé nočky jako u morkových knedlíčků do polévky. Tak či tak noky vhoďte do vroucí vody a vařte asi 5 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch. Než knedlíky scedíte, jeden rozkrojte, abyste viděli, jestli už je uvařený i ve středu.
- Mezitím odstopkujte a omyjte jahody a rozmixujte nebo rozmačkejte je spolu se smetanou či tučným jogurtem. Pokud jsou dobře zralé, ani není třeba doslazovat, jinak použijte trochu javorového sirupu, cukru či jiného sladidla.
- Nočky podávejte s jahodou omáčkou a dalšími čerstvými jahodami. Jestli máte radši tradičnější chutě, dopřejte si i rozpuštěné máslo a moučkový cukr.
Tipy & triky:
- Pro extra porci bílkovin posypejte nočky tvarohem na strouhání a mandlovými lupínky.
- Jestli máte radši teplé omáčky nebo používáte ovoce z mrazáku, připravte si ovocný rozvar podle Karolíny: asi 200 g čerstvého či mrazeného ovoce přiveďte s trochou vody a lžící medu či cukru k varu, vmíchejte lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody a povařte na hustou omáčku.
- Vyzkoušejte také geniální ovocné tvarohové knedlíky ze 3 surovin, jejich low carb verzi nebo lahodné meruňkové knedlíky s překvapením uvnitř.

The post Málo surovin, hodně radosti. Líné jahodové knedlíky bez cukru appeared first on Forbes.