Štruklji jsou jedním z nejtypičtějších slovinských jídel. Jde o vařené rolády z jednoduchého těsta plněné nejčastěji tvarohovou náplní. Může být sladká, ale i slaná, třeba s bylinkami nebo posypaná smaženou strouhankou.
Slovinské rolované knedlíčky se jedí podobně jako naše krupicové noky nebo plněné ovocné knedlíky.

Slovinské rolády štruklji s tvarohem a malinami
Na 2 rolády potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 2 lžíce oleje (+ 1 lžička na pomazání)
- 1 lžíce jablečného octa
- Špetka soli
Na náplň:
- 400 g tvarohu v alobalu
- 2 vejce
- 190 g zakysané smetany
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce mletých lyofilizovaných malin
- 1 lžíce hladké mouky
K servírování:
- Rozpuštěné máslo
- Čerstvé maliny
- Lístky meduňky

Postup
- Do mísy dejte hladkou mouku, vodu, rostlinný olej, jablečný ocet a špetku soli. Vše promíchejte, těsto přendejte na vál a začněte hníst. Hněťte ho rukama asi 5 minut, dokud nebude pružné.
- Pak z těsta vytvarujte kouli, lehce ji potřete olejem a zabalte do potravinové fólie. Vložte ho do lednice alespoň na hodinu. Těsto se tak stane poddajnějším a snáze se vyválí.
- Nyní si připravte náplň. Lyofilizované maliny nadrťte nebo rozmixujte na prach. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, prach z lyofilizovaných malin a mouku.
- Těsto rozdělte napůl. Na pracovní plochu nebo vál položte čistou plátěnou utěrku. Posypte ji moukou. Na posypanou utěrku položte jeden díl těsta a vyválejte ho do obdélníku o rozměrech cca 30 x 50 cm. Silnější nepravidelné okraje odkrojte.
- Na těsto natřete polovinu tvarohové směsi a nechte nahoře asi 5cm okraj.
- Těsto odspodu pevně srolujte pomocí utěrky jako roládu.
- Tu pak do utěrky pevně zabalte, konce svažte provázkem, abyste získali tvar zabaleného bonbonu. Stejně připravte i druhou roládu ze zbylého těsta a náplně.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Zabalené rolády opatrně vložte do hrnce tak, aby byly zcela ponořené. Vařte je 25 minut přikryté pokličkou.
- Hotové rolády opatrně přendejte z hrnce na vál a nechte 10 minut stát. Pak je opatrně vybalte a nakrájejte na plátky.
- Štruklji servírujte přelité rozpuštěným máslem, s čerstvými malinami a lístky meduňky či máty.

The post Rolovaná radost. Tradiční slovinské štruklji si zamilujete ve sladké i slané variantě appeared first on Forbes.