14. záříSvátek má Venku je 14 °C, Zataženo Déšť

To nejlepší ze sušených hub. Voňavý hubník se slaninou

Forbes Před 21 hodinami

Pokud jste si nasušili zásobu hub, budou se vám hodit v dnešním tradičním staročeském receptu. Hubník je vlastně taková podzimní nádivka, ve které nechybí slanina a čerstvé bylinky. Všechno výborně ladí s lesními houbami. Podávat ho můžete teplý i vychladlý, třeba s čerstvou zeleninou.

Hubník se slaninou (houbová nádivka ze sušených hub)

Na pekáč o velikosti cca 24 x 20 cm potřebujete:

  • 40 g sušených hub
  • 5 rohlíků nebo housek
  • 5 vajec
  • 250 ml mléka
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 40 g másla
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce sádla vymazání
  • 1 lžíce másla na potření
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Sušené houby asi půl hodiny předem namočte do teplé vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si nakrájejte na kostičky bílé pečivo a slaninu a najemno nasekejte cibuli.
  2. Namočené změklé houby sceďte (vodu zatím nevylévejte), nakrájejte, osolte a na lžíci másla s trochou kmínu je duste na mírném ohni asi 10 minut. Houby podlijte trochou vody, ve které byly namočené. Dušené houby nechte zchladnout.
  3. Na pánvi společně dozlatova orestujte kostičky slaniny a najemno nasekanou cibuli. Pak je také nechte zchladnout.
  4. Kostičky pečiva dejte do větší mísy a zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce.
  5. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte zchladlé houby a slaninu s cibulkou včetně výpeku. Nakonec přidejte nasekanou petržel, směs dle chuti osolte a opepřete.
  6. Zapékací mísu vymažte sádlem a nalijte do ní houbovou směs. Hubník dejte péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby.
  7. Upečený ještě horký hubník potřete na povrchu máslem.

Tip: Další houbovou inspirace najdete pěkně pohromadě v našem výběru těch nejlepších houbových receptů.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post To nejlepší ze sušených hub. Voňavý hubník se slaninou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek