Pokud jste si nasušili zásobu hub, budou se vám hodit v dnešním tradičním staročeském receptu. Hubník je vlastně taková podzimní nádivka, ve které nechybí slanina a čerstvé bylinky. Všechno výborně ladí s lesními houbami. Podávat ho můžete teplý i vychladlý, třeba s čerstvou zeleninou.
Hubník se slaninou (houbová nádivka ze sušených hub)
Na pekáč o velikosti cca 24 x 20 cm potřebujete:
- 40 g sušených hub
- 5 rohlíků nebo housek
- 5 vajec
- 250 ml mléka
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 40 g másla
- Sůl & pepř
- 1 lžíce sádla vymazání
- 1 lžíce másla na potření

Postup
- Sušené houby asi půl hodiny předem namočte do teplé vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si nakrájejte na kostičky bílé pečivo a slaninu a najemno nasekejte cibuli.
- Namočené změklé houby sceďte (vodu zatím nevylévejte), nakrájejte, osolte a na lžíci másla s trochou kmínu je duste na mírném ohni asi 10 minut. Houby podlijte trochou vody, ve které byly namočené. Dušené houby nechte zchladnout.
- Na pánvi společně dozlatova orestujte kostičky slaniny a najemno nasekanou cibuli. Pak je také nechte zchladnout.
- Kostičky pečiva dejte do větší mísy a zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce.
- Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte zchladlé houby a slaninu s cibulkou včetně výpeku. Nakonec přidejte nasekanou petržel, směs dle chuti osolte a opepřete.
- Zapékací mísu vymažte sádlem a nalijte do ní houbovou směs. Hubník dejte péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby.
- Upečený ještě horký hubník potřete na povrchu máslem.
Tip: Další houbovou inspirace najdete pěkně pohromadě v našem výběru těch nejlepších houbových receptů.

The post To nejlepší ze sušených hub. Voňavý hubník se slaninou appeared first on Forbes.