Léto si žádá víc než jen prosecco s jahodou. Barový kouzelník František Holeček vás naučí tři drinky, které vypadají jako z luxusního baru, ale zvládnete je i doma mezi grilem a playlistem na Spotify.
Svěží tequilová Paloma s domácím Vincentkovým cordialem, citrusová pecka Bonded Mandarin a elegantní Smoky Nomad s rumem a kapkou sherry – ideální výbava na večer, kdy chcete dělat dojem, ale ne inventuru v baru.
Františka si můžete pamatovat z legendárního baru Black Angel’s, kde působil jako šéfbarman, pamětnící pak třeba z Tretter’s baru (dnešního Kentons). Nyní působí jako Brand Ambassador Diplomática a míchá drinky, které mají styl i duši. Jako bonus vám prozradí trik, jak na dokonalý nealko gin s tonicem, a to bez použití nealko ginu!

Fígle, díky nimž drinky chutnají jako z top baru
- Vlažné drinky dělají vlažné hosty! Proto se dobře zásobte ledem a sklenice jím pak pořádně naplňte. Sklo můžete také předem ledem vychladit (frapovat), protože čím je drink studenější a čím pomaleji se rozpouští led, tím déle zůstává jeho chuť kompaktní.
- Save the bubbles! Všechny perlivé drinky promíchejte jedním tahem odspoda nahoru.
- Do sklenic lijte jako první nejlevnější suroviny. Kdybyste postup zkazili, nepřijdete tak o nákladnější alkohol.
- Angostura Bitters využijete nejen do prvního drinku, ale je také úžasným pomocníkem při výrobě nealko Gin & Tonicu – za nealko gin nevyhazujte peníze a raději si pořiďte hořčidlo, které použijete i do spousty jiných drinků (mimo jiné Manhattan a Old Fashioned), ale i k dochucení jídel a marinád. Sklenici naplněnou ledem dolijte kvalitním tonikem a vmíchejte 3 střiky Angostura Bitters.
- Podobně vyrobíte nealko mojito, kam místo alkoholu použijete zase kapku Angostury a panáka jablečného džusu.
- Dobrý tonic dělá za Františka ¾ drinku, proto na něm nikdy nešetřete a sáhněte třeba po kvalitním toniku, jako je Double Dutch, Fever Tree či Fentimans.

Smoky Nomad
Jemnější twist na legendární Old Fashioned. Se stejným základem si namícháte perfektní drink nejen z rumu, ale také z bourbonu (např. Woodford Reserve), skotské whisky, tequilly nebo ginu.
Na 1 drink potřebujete:
- 4,5 cl rumu (zde Diplomático Selección de Familia)
- 1,5 cl Palo Santo cordial (Monin Paragon)
- 0,5 cl Oloroso sherry
- 0,5 cl cukrového sirupu nebo lžíce moučkového cukru
- 3 střiky hořčidla (Angostura Bitters)
Postup
- Do sklenice na whisky (tzv. old fashioned glass) naplněné ledem přidejte všechny ingredience a důkladně promíchejte.
- Na závěr můžete ozdobit kouskem pomerančové kůry.
Tipy & triky:
Všechny ingredience si můžete předem odměřit a smíchat do lahve – vznikne vám tak praktický premix, který lze uchovávat v lednici a mít na večírek již připravený kdykoli po ruce.

Mineral Paloma
Osvěžující Paloma je ve světě čím dál populárnější a to i mezi barmany. František mu bez nadsázky říká nové „nové kubíčko“.
Na 1 drink potřebujete:
- 4 cl tequily (např. El Jimador)
- 4 cl vincentkového cordialu (vizte níže)
- Grapefruitová soda (např. Double Dutch)
Postup
- Do vysoké sklenice (long glass) naplněné ledem přidejte tequilu a cordial. Dolijte do plna grapefruitovou limonádou, lehce jednou promíchejte a servírujte.

Domácí Vincentkový Cordial
Ingredience:
- 500 ml Vincentky
- 70 g cukru
- 4 g kyseliny citronové
Postup
- Všechny ingredience míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Uchovávejte v lednici.

Bonded Mandarin
Slunce, led & citrusy. Tenhle drink chutná jako dovolená!
Na 1 drink potřebujete:
- 3 cl whisky (Jack Daniel’s Bonded)
- 2 cl grapefruitový cordial
- Mandarinková soda (Three Cents Mandarin & Bergamot)
- 2 střiky Orange Bitters
Postup
- Do sklenice s ledem nalijte whisky, grepový cordial (ten vám i otevřený vydrží opravdu dlouho) a Orange Bitters, dolijte limonádou a promíchejte.
- Na závěr můžete ozdobit zástřikem pomerančové kůry.

The post Tři letní drinky, které vás teleportují na pláž (i když zůstanete doma) appeared first on Forbes.