Dopřejte si hned čtyři vrstvy blaha v jednom řezu. Křehký koláč s voňavým máslovým těstem, makovotvarohovou náplní, šťavnatými švestkami a křupavou drobenkou zvládnete navíc i bez robotu. Připomene vám chuť prázdnin na chalupě a zmizí z plechu rychleji, než stihnete říct „ještě kousek“.

Sypaný tvarohový koláč s mákem a švestkami
Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:
- 200 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 vejce
- 350 g hladké mouky
- 1 kávovou lžičku kypřicího prášku
Maková náplň:
- 750 g tučného tvarohu
- 150 g mletého máku
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- kůru z 1 citronu
- 1 lžičku skořice
- 600 až 700 g švestek

Postup
- Hlubší plech vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Změklé máslo propracujte s cukrem, solí, vejcem, moukou a kypřicím práškem, třetinu schovejte do mrazáku či lednice a zbytek směsi rukama natlačte do připraveného pekáčku.
- Omyté švestky vypeckujte a rozčtvrťte. Tvaroh prošlehejte s mákem, cukrem, vejcem, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a skořicí.
- Těsto potřete náplní, posypejte švestkami a nakonec na něj nadrobte nebo nastrouhejte odloženou část těsta.
- Pečte asi hodinu dozlatova a švestkové řezy krájejte ideálně až po vychladnutí.

The post Tvaroh, mák & švestky. Poctivý koláč s chutí léta appeared first on Forbes.