10. srpnaSvátek má Venku je 26 °C, Skoro Jasno

Tvaroh, mák & švestky. Poctivý koláč s chutí léta

Forbes Před 1 dnem

Dopřejte si hned čtyři vrstvy blaha v jednom řezu. Křehký koláč s voňavým máslovým těstem, makovotvarohovou náplní, šťavnatými švestkami a křupavou drobenkou zvládnete navíc i bez robotu. Připomene vám chuť prázdnin na chalupě a zmizí z plechu rychleji, než stihnete říct „ještě kousek“.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Sypaný tvarohový koláč s mákem a švestkami

Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:

  • 200 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kávovou lžičku kypřicího prášku

Maková náplň:

  • 750 g tučného tvarohu
  • 150 g mletého máku
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • kůru z 1 citronu
  • 1 lžičku skořice
  • 600 až 700 g švestek
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Hlubší plech vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Změklé máslo propracujte s cukrem, solí, vejcem, moukou a kypřicím práškem, třetinu schovejte do mrazáku či lednice a zbytek směsi rukama natlačte do připraveného pekáčku.
  3. Omyté švestky vypeckujte a rozčtvrťte. Tvaroh prošlehejte s mákem, cukrem, vejcem, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a skořicí.
  4. Těsto potřete náplní, posypejte švestkami a nakonec na něj nadrobte nebo nastrouhejte odloženou část těsta.
  5. Pečte asi hodinu dozlatova a švestkové řezy krájejte ideálně až po vychladnutí.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Tvaroh, mák & švestky. Poctivý koláč s chutí léta appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek