Na croissant tady budete čekat klidně dvě hodiny. A nemusí se na vás dostat. Ani to neodrazuje stovky návštěvníků, aby vyráželi do JinJu Patisserie, označené jako nejlepší americká pekárna roku.
JinJu Patisserie na východní straně Portlandu zvenku vypadá jako běžná pekárna. Voní to tady po čokoládě, másle, čerstvém pečivu, ale prostor samotný není ničím zdobený, spíš strohý.
Na popularitu upozorní snad jen fronta venku před touto malou prodejnou s výrobnou a samotné produkty ve vitrínách. Toto místo v červnu získalo cenu James Beard Award, jakéhosi gastronomického Oscara a stalo se nejlepší americkou pekárnou pro rok 2025.
„Upřímně jsme ani nečekaly, že vyhrajeme. Samozřejmě je to pro nás obrovská čest a James Beard Award jsme si přály získat, ale letos jsme na vyhlášení jely, abychom si to užily,“ vysvětlují Kyurim Lee a Jin Caldwell, majitelky JinJu Patisserie.
Už loni se dostaly mezi finalisty a za svého šestiletého působení v Portlandu posbíraly řadu ocenění. „Vždycky jsme byly populární, ale nikdy ne tolik. Maximálně se ve frontě čekalo do hodiny, teď zákazníci na naše croissanty stojí frontu klidně i dvě hodiny,“ říkají o rychlém vzestupu popularity.
Na jednu stranu jim cena pomohla se ještě víc zviditelnit, na druhou se dostávají do stresových situací, kdy už dopředu vědí, že se na všechny nedostane. Své produkty a signature croissanty pečou v průběhu celého dne, a tak je spíš o štěstí, zda na ně zrovna narazíte.
„Děláme to tak proto, že pořád cítíte vůni čerstvého pečiva a můžete si koupit horký croissant právě vytažený z trouby. U zákazníků to vyvolává pocit, jako když je malé dítě v obchodě s hračkami a rozzáří se mu oči. Stává se ale, že se zákazníci rozčílí, protože přišli pro něco konkrétního a to zrovna může být vyprodané,“ popisuje Jin.
I když ale zrovna netrefíte nadýchané croissanty, budete mít z čeho vybírat. Třeba některý z chuťově vyladěných dezertů, perfektní citronovou tartaletku s malinami, nadýchaný čokoládový dortík nebo texturově i chuťově vyladěnou „snickers“.
„Když jsme se přestěhovaly do Portlandu, nebylo tady moc řemeslných cukráren a pekáren, tak jsme chtěly přinést trochu od všeho, co jsme se naučily. Proto si k nám zákazníci chodí na ranní cappuccino a croissant, na precizní dezerty nebo třeba krabičku čokoládových pralinek,“ vysvětlují majitelky.





„Učily jsme se cukrařinu francouzského typu, ale do našich produktů vnášíme náš korejsko-americký původ a asijské chutě,“ dodávají ženy, které se svou pekárnu s cukrárnou rozhodly otevřít v Portlandu poté, co strávily řadu let v Las Vegas.
Pracovaly pro vyhlášené hotely a cukráře, Jin má za sebou i práci v research & development pro Mars a právě tyto zkušenosti je formovaly.
„Naučily jsme se disciplínu, kterou můžeme přenést do vlastního byznysu. Jsme majitelky, které jsou v práci první a odcházejí poslední, chceme naše hosty potkávat, znát jejich křestní jména, tvořit sousedské vztahy,“ říkají.
Z Las Vegas se rozhodly přestěhovat, aby našly lepší work-life balance, zpomalily a dbaly na konzistentní kvalitu svých produktů. Věří, že právě díky svému přístupu si zasloužily jak místní, tak celostátní úspěch.
Když začínaly, neměly ambice se stát velkým podnikem, spíš naopak. I bez James Beard Award poptávka po jejich produktech stabilně roste.
„Lidé si myslí, že ty krásné dezerty a pralinky ve vitríně se jen tak objevují, a nevidí, kolik je za tím práce. To je také úskalí sociálních sítí, které obrovskou dřinu zkreslují, obzvlášť u mladé generace, která nechce jít cestou tvrdé práce. To, co prodáváme, je výsledkem více než dvaceti let opravdu tvrdé fyzické práce a studia, žádná romantická představa,“ zdůrazňují.
A zároveň přiznávají, že zejména poslední dobou začínají cítit únavu: „Je pro nás výzvou udržet tempo s poptávkou,“ odhalují majitelky i stinnou stránku popularity. Další pobočku otevírat nechtějí. Věří, že aktuální hype se zklidní a budou se moci vrátit k ideji malé sousedské pekárny.
The post Vůně másla, chuť Asie a hodiny čekání. Vyzkoušeli jsme nejlepší pekárnu v USA appeared first on Forbes.