Ještě před dvěma lety rozdával karty v kasinech a byl manažerem pokerového klubu. Dnes stojí Ondřej Kec za pultem pražské zmrzlinárny Berry Good a servíruje hostům řemeslnou zmrzlinu z čerstvého ovoce. Společně s Vojtěchem Tichavou, televizním reportérem a kamarádem z dětství, přinesli do Česka koncept, který je na Novém Zélandu kultovní.
„Když jsem na Zélandu před dvěma lety poprvé ochutnal čerstvý mix ovoce se zmrzlinou, věděl jsem, že to je ono. Začal jsem hned zjišťovat, jestli se něco podobného dělá i u nás v Česku a hlavně v Praze. A k mému překvapení jsem nic takového nenašel,“ vzpomíná Kec na zrod Berry Good.
Ondřej věděl, že chce do projektu otisknout celý příběh jedinečné novozélandské zmrzliny: „I když je na trhu spousta levnějších strojů, já jsem chtěl ty originální vyrobené přímo na Zélandu. Ty, které tam používají všude.“ A tak Ondřej dovezl originální stroje přímo od výrobců z města Nelson.
„Stále jsme v kontaktu, zajímá je totiž příběh každého stroje, který pošlou mimo Nový Zéland, a o všech mají přehled.“ dodává Kec. „Stejně tak jsem věděl, že do produktu chci otisknout i naše kořeny, Čechy, a chci proto používat jen kvalitní ovoce z českých farem, kvalitní zmrzlinu a soustředit se na vlastní řemeslnou výrobu.“ Což dokazuje i to, že si Berry Good vyrábí vlastní máslové kornoutky, domácí polevy i posypky.
A v čem je novozélandský koncept přípravy zmrzliny od toho evropského odlišný? Základ tvoří smetanová zmrzlina, která je přímo před zákazníkem smíchána s vybraným ovocem – jahodami, malinami, borůvkami či meruňkami z českých farem.
„Sledujeme trend v oblíbenosti lokálních produktů – i já sám při nákupu zkoumám zemi původu a vždy raději volím české produkty. Proč dovážet jahody z Egypta a borůvky z Turecka? Jak asi vypadá jahoda, která urazí takovou dálku? Co je v ní vlastně obsaženo a v jakých podmínkách byla pěstována?“ zdůrazňuje Kec.
V nabídce však najdete i jednu neovocnou příchuť, Hokey Pokey, smetanovou zmrzlinu s domácí karamelovou krustou, jež je na Zélandu kultovka. Denně v Berry Good prodají až 150 zmrzlin, což odpovídá zhruba 30 litrům. „Čísla nám ale každý týden rostou,“ radují se zakladatelé.
Zmrzlinárna Berry Good otevřela nedávno, 30. června 2025, v Italské ulici v centru Prahy a její tým dnes kromě dua zakladatelů tvoří osm lidí. Původní plán byl nicméně skromnější – jen foodtruck a testování poptávky na farmářských trzích.
„Když jsme zjišťovali, co všechno je k provozu foodtrucku potřeba, narazili jsme na to, že musíme mít profesionální kuchyň, přípravnu… A tak jsme si řekli ‚go big or go home‘ a rozhodli se rovnou otevřít i kamennou prodejnu,“ vysvětluje odvážný krok Ondřej.
I tak ale Berry Good vyjíždí s foodtruckem na trhy, festivaly a soukromé akce. „Prim sice momentálně hrají walk-in prodeje v obchodě, foodtruck na farmářských trzích či festivalech a catering nám však dávají flexibilitu a širší dosah,“ vysvětlují zakladatelé.




Investice do startu – od dovozu strojů po rekonstrukci prodejny – vyšly na stovky tisíc korun, financované z vlastních úspor a podpory rodiny.
„Zpočátku jsme chtěli rozjet jen foodtruck a počítali jsme s investicí kolem půl milionu korun. Po rozhodnutí otevřít rovnou kamennou prodejnu, nutnosti koupě dvou strojů nejen do foodtrucku, ale i do provozovny a hlavně rekonstrukci prostoru se náklady skoro zčtyřnásobily,“ říká Kec a návratnost investic odhaduje do tří let, tedy do roku 2028.
Už dnes si na sebe zmrzlinárna totiž dokáže vydělat. „Nesledujeme jen čísla. Chceme, aby si lidé Berry Good spojili s kvalitou, čerstvostí a radostí. Je důležitější vybudovat značku,“ vysvětluje Kec.
Zakladatelé prozrazují, že se do budoucna nebrání ani rozšíření sortimentu o další produkty, dodávky zmrzliny do kaváren nebo obchodů a expanzi do dalších měst.
„Když vidím, kolik lidí se teď spokojí s práškovou zmrzlinou v polystyrenovém kornoutku, jsem rád, že tvoříme alternativy a ukazujeme, že i zmrzlina může být poctivý a kvalitní produkt,“ uzavírá Kec.
The post Z kasina k řemeslné zmrzlině. Berry Good přináší do Česka novozélandský fenomén appeared first on Forbes.