Pondělí 07. červenceSvátek má Venku je 25 °C, Oblačno

Zapomeňte na nanukáč. Připravte si raději domácí pistáciové semifreddo

Forbes Před 10 měsíci

Semifreddo se připravuje, na rozdíl od gelata, které se při mrazení míchá, ze směsi tepelně upravených vajec a vyšlehané smetany. Získá tím dokonale krémovou konzistenci mrazené smetanové pěny. Tradičně se servíruje lehce roztáté, protože teprve tak si vychutnáte jeho dokonalou konzistenci a chuť. 

Pistáciové semifreddo s malinami

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete:

  • 40 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce 100% pistáciové pasty
  • 65 g cukru krupice
  • 400 ml 40% smetany
  • 200 g čerstvých malin
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Formu na chlebíček vyložte potravinářskou fólií. 
  2. Jádra pistácií nasekejte nahrubo a nasucho je krátce opražte na pánvi, zvýrazní se jejich chuť a vůně.
  3. Vejce, žloutky, pistáciovou pastu a cukr dejte do kovové nebo skleněné mísy a krátce prošlehejte ruční metlou. Pak mísu vložte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se mísa nedotýkala hladiny a ohřívala se jen nad vodní párou.
  4. Šlehejte vaječnou směs bez přestání cca 15 až 20 minut, dokud lehce nezhoustne a nedocílíte konzistence pudinku. 
  5. Sundejte z plotny a pokračujte ve šlehání, dokud krém nevychladne. Pak ho zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ho do chladničky. 
  6. Vyšlehejte tučnou smetanu dotuha a pak ji jemně stěrkou vmíchejte do pistáciovo-vaječné směsi s částí sekaných pistácií a asi polovinou malin.
  7. Směs nalijte do připravené formy a nechte zcela zmrazit. 
  8. Před podáváním semifreddo vyndejte z mrazničky a nechte v pokojové teplotě lehce roztát (případně ho nechte v lednici pozvolna povolit během cca 60 minut), aby se dalo dobře krájet. Podávejte ho s čerstvými malinami a zbytkem nasekaných pistácií. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Pokračovat na celý článek