Úterý 01. červenceSvátek má Venku je 14 °C, Jasno

Gastronomický zážitek léta. Vyrazte na japonský fine dining s kouzelným výhledem

Forbes Před 7 hodinami

Čtyři stoly, devět chodů, a to vše jen pár měsíců v roce. Pop-up Miru je zážitkem, který byste si toto léto rozhodně neměli nechat ujít.

Nevyužitá terasa hotelu Four Seasons a šéfkuchař, který se zamiloval do japonské kuchyně. Tak před sedmi lety vznikl japonský pop up MIRU, v překladu výhled. A výhled na Karlův most a Pražský hrad je tady opravdu skvostný. 

Jakmile na terasu vkročíte se skleničkou bublinek v ruce, pochopíte, že tohle není jen tak obyčejný pop-up. Terasa proměněná v japonskou zahradu, intimní atmosféra večera pod širým nebem a Malá Strana jako na dlani. Jen vy a pár dalších hostů. Menu vytištěné na lněném plátně, vějíř pro případ horkého počasí, tady mysleli na detaily.

Letošní devítichodové menu připravili japonský šéfkuchař Toshikazu Kato z Four Seasons Hotel des Bergues v Ženevě a Nicholas Trosien, šéfkuchař pražského hotelu Four Seasons. Menu propojuje precizní japonské techniky s prvky Nikkei a tedy odvážnými chutěmi Peru. 

Nicholas Trosien a Toshikazu Kato
info Foto Miru
Nicholas Trosien (vpravo) a Toshikazu Kato

Při rozhodování, jestli zvolit alkoholické, nebo nealkoholické párování začnete tradičním japonským snackem, edamame s lehce pikantním kořením togarashi. S tímhle nikdy nemůžete šlápnout vedle a co se týče párování, pokud jdete ve dvou a více, zvolte obě a zkoušejte, co vám k jednotlivým chodům bude chutnat víc. Je to celkem zábava, když se u stolu neshodnete. 

Začnete super křupavou rýží, která tvoří kontrast k jemnému krabímu masu nebo pikantnějším tuňákovi s omáčkou gochujang a salsou z japonských meruněk. Zároveň s křupavou rýží se podává tatarák z tuňáka s kaviárem a wasabi sójovou omáčkou.

Obě jídla fungují skvěle s párováním, v tomto případě s drinkem na bázi ginu nebo jeho nealkoholické verze se sakurou, kdy pro mě nealko verze v kombinaci s jídlem zvýraznila chuť třešní. 

Následoval syrový mořský vlk se štiplavou omáčkou z amarillo papriček, ke kterému v párování zvolili sladší moselský ryzlink a nealko šumivý sauvignon blanc, aby vybalancovali pikantnost omáčky. Bublinky pro mě byly zajímavější tím, jak podrží příjemnou pikantnost na jazyku.

Jako další vás čeká treska 72 hodin marinovaná v misu a pečená v yuzu glazuře podávaná v zábavné formě na listu salátu jako tacos, perfektní svěží chod a dokonale šťavnatá ryba. Zároveň s ní ochutnáte wagyu třídy A5, které značí nejvyšší kvalitu wagyu v poměru masa a mramorování, doplněného o lanýžovou omáčku s ponzu.

Tohle jídlo se rozplývá na jazyku a lanýž je tak akorát výrazný a vyvážený kyselinou z ponzu. Alkoholické párování v podobě komplexního bílého italského vína Greco di tufo ročníku 2013 z vulkanického podloží nás víc bavilo k rybě, k wagyu naopak nealko šumivé rosé Carl Jung od vinaře s více než stoletou zkušeností v dealkoholizaci vína.

A wagyu s omáčkou u tohoto rosé krásně vytáhlo tóny bobulovitého ovoce. Japonské menu by nebylo úplné bez výběru nigiri, v tomto případě s lososem s pikantní majonézou, pražmou s yuzu a tuňákem s lanýžem. I když se může zdát, že jsou doplňky k rybám výrazné, nepřebíjí jejich chuť.

Slanou část zakončíte perfektně připravenou pečenou kambalou, ne úplně tradiční rybou na menu českých restaurací. Doplnili ji jen rýží a krémovou omáčkou s jalapeños, jednoduché a netradičně dokonalé spojení chutí spolu s lehkým červeným pinot noir ze Slovenska.

A na úplný závěr vás čeká dezert, který pro mě byl za dlouhou dobu nejlepším, co jsem jedla. Jasmínový krém s wasabi piškotem, ananasovo-vanilkovým kompotem a saké sorbetem. Skvělá kombinace textur, chutí, teplot a ještě s párováním s koktejlem s perlivým čajem a vůní zapálené vonné tyčinky, abyste si ho mohli vychutnat všemi smysly.

Miru

Adresa: Veleslavínova 2a (hotel Four Seasons), Praha 1
Otevírací doba: od úterý do soboty, otevírá se v 19 hodin, udělejte si rezervaci

„Když jsem se poprvé setkal s japonskou kuchyní, zamiloval jsem si ji. Spolu s šéfkuchařem Katem jsme chtěli vytvořit silný gastronomický zážitek založený na autentických a kvalitních japonských surovinách – takový, který na našich hostech zanechá stejně nezapomenutelný dojem, jaký ve mně zanechalo první setkání s touto kuchyní,“ říká šéfkuchař Nicholas Trosien. 

A láká: „Letos jsme do menu zapracovali několik překvapení a interaktivních prvků. Každý chod je technicky precizní, minimalistický a nechává vyniknout samotným surovinám. Jsem obzvlášť hrdý na naši nigiri selekci a dezerty, na kterých zapracoval celý cukrářský tým.“ 

Cena devítichodového menu je 5 550 korun, s možností párování s alkoholickými nápoji za 2 000 korun, nebo nealkoholickými za 1 000 korun. 

The post Gastronomický zážitek léta. Vyrazte na japonský fine dining s kouzelným výhledem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek