Po vydatných deštích a letos dlouho očekávaném oteplení nastaly ideální podmínky pro houby. Protože znalost a záliba v lesních houbách jsou naším národním sportem, je i receptů, jak houby zpracovat a uchovat, nespočet. Jednou z možností je jejich naložení a zavaření do sklenic. Toto je základní recept na naložené houby. Nálev můžete dle libosti ochutit dalším kořením a bylinkami nebo k houbám přidat do sklenic cibuli, mrkev či chilli papričky.
Hned čtrnáct dalších houbových receptů pěkně pohromadě najdete v tomto článku.

Nakládané houby v octě
Na 4 sklenice o objemu 330 ml potřebujete:
- 500 g čerstvých lesních hub
- 1 snítku rozmarýnu
- 1 l vody
- 20 g soli
Na nálev:
- 100 ml kvasného octa
- 400 ml vody
- 50 g cukru
- 4 tablety cukerínu (kvůli konzervaci a křupavosti)
- 10 g soli
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku hořčičných semínek

Postup
- Houby vyberte spíše tužší (například křemenáče, drobné hřiby apod.). Důkladně je očistěte, drobné houby nechte celé, větší nakrájejte na stejné kusy. Dbejte na to, aby to byly opravdu zdravé nepoškozené hlízy.
- Takto připravené houby uvařte asi pět minut v osolené vodě se snítkou čerstvého rozmarýnu. Pak je sceďte a propláchněte studenou vodou. Předvařené houby nechte okapat a dejte je do ¾ objemu dokonale čistých zavařovacích sklenic.
- Mezitím si připravte nálev. Ve vodě nechte projít varem ocet, cukr, cukerín, sůl a koření.
- Tímto teplým nálevem zalijte houby až po okraj sklenice. Ihned je zavíčkujte a takto připravené sklenice zavařte ve vodě ve velkém nebo zavařovacím hrnci deset až dvanáct minut při cca 90 až 100 °C.
- Zavařené sklenice vyndejte z vody na utěrku, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

The post Houby s octem! Nejkyselejší způsob, jak naložit s plným košíkem appeared first on Forbes.