Vláčný chléb, který si říká maximálně o trochu olivového oleje k namáčení. A sklenku svěžího bílého vína, samozřejmě. Sýr feta i rozmarýn tento rychlý chleba bez kynutí skvěle dochucují – svou vůní i chutí tak láká k letní dovolené u moře stejně jako na piknik do přírody. Jogurt a majonéza mu zase dodávají na vláčnosti.
Je tak dobrý, že se po něm jen zapráší (rozhodně se vám ale nebude prášit od pusy, jelikož je neskutečně vláčný). Těsto připravíte během chvíle a po upečení už můžete tento úchvatný chléb přibalit na cesty nebo rovnou nabídnout k pohoštění.
Rychlý nekynutý chléb s feta sýrem, jogurtem a rozmarýnem
Na chlebovou formu 25 × 13 cm potřebujete:
- 3 menší vejce
- 120 g bílého jogurtu
- 120 g majonézy
- 225 g hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 větvičky rozmarýnu
- 100 g sýru feta
- Máslo na vymazání
K podávání:
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- Sušená rajčata v oleji
- Lučina
- Microgreens (ředkvička, řeřicha aj.)

Postup
- Vejce vyšlehejte s jogurtem a majonézou do nadýchané konzistence. Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Obě směsi spojte do hladkého těsta.
- Obrané lístky rozmarýnu nasekejte najemno, sýr feta v rukách rozdrolte a vše jemně vmíchejte do těsta. Formu vymažte důkladně máslem a nalijte do ní připravené těsto.
- Stěrkou těsto na povrchu uhlaďte a jemným zatřesením formy zarovnejte. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
- Podávejte s olivovým olejem v misce s trochou soli a pepře, kam můžete plátky chleba namáčet. K servírování se výborně hodí také sušená rajčata, čerstvý sýr a microgreens.
Tip: Do těsta můžete přidat sušená rajčata nebo nakrájené olivy a dát o něco méně sýru feta, aby nebyl chléb příliš slaný.

The post Ideální parťák na cesty. Rychlý chleba se sýrem, rozmarýnem a jednou zvláštností appeared first on Forbes.