Žádné velké přípravy se nekonají, a přesto vám z těsta po upečení vzejde třívrstvý koláč. Jeho prostřední vrstva se tváří jako krém, ale přitom jste žádný nepřipravovali. Zvláštní. Proto jste se mohli setkat s lidovým označením těchto řezů, „čum na drát“.
Věřte, že jak jste překvapeni názvem, budete překvapeni i samotným kouzlem, které v průběhu pečení nastane. A ať už koukáte jakkoli, nechte si především chutnat. Makový koláč chutná totiž opravdu skvěle a vždy se povede. Hodí se k jakékoli příležitosti po celý rok.
Kouzelné makové řezy „čum na drát“
Na formu o velikosti 25×18 cm potřebujete:
- 5 středně velkých vajec
- 500 ml mléka
- 110 g moučkového cukru + na posypání
- 15 g vanilkového cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g mletého máku
- Kůra z 1 bio citronu
- Špetka soli

Postup
- Vejce i mléko vyndejte z lednice včas, aby došly do pokojové teploty. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry do světlé nadýchané pěny a za stálého šlehání přilévejte pramínkem rozpuštěné zchladlé máslo.
- Dvě až tři minuty šlehejte a vařečkou pak vmíchejte prosátou mouku s mákem. Přilijte mléko ochucené citronovou kůrou a promíchejte. Nakonec vmíchejte z bílků vyšlehaný sníh se špetkou soli.
- Těsto je velmi řídké, ale je to tak v pořádku. Nalijte jej do zapékací formy vymazané máslem a pečte při 170 °C asi hodinu. Na konci pečení proveďte test špejlí, když vyjde z těsta suchá, máte hotovo.
- Upečený moučník nechte před servírováním důkladně vychladnout. Pocukrujte jej a rozkrájejte na jednotlivé porce.
Tipy & triky
- V létě můžete koláč ozdobit sezonním ovocem, dobře na něm budou vypadat ostružiny, višně, maliny i rybíz. Skvěle chutná i s povidly ochucenými skořicí a citronovou šťávou.
- Koláč je sladký jen tak akorát. Nebojte se jej tedy moučkovým cukrem před podáváním osladit klidně o trošku více.
- Podobným způsobem vás okouzlí i magický Flan Coco z francouzských Antil.

The post Kouzelný makovec. Koláč se sám navrství za vás appeared first on Forbes.