Pondělí 04. srpnaSvátek má Venku je 14 °C, Skoro Zataženo

Losos s avokádovým chimichurri. Má vše, co očekáváte od letního jídla

Forbes Před 2 týdny

V létě instinktivně vyhledáváme lehčí jídla – složením i chutěmi. Orientujeme se na svěží aroma, na pokrmy, které nás dobijí energií a po kterých při vysokých letních teplotách neodpadneme. Ačkoli losos s chimichurri omáčkou obohacenou o avokádo obsahuje dost tuku, jde o velice prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které – kromě toho, že nás zasytí na dlouhou dobu – dodají tělu skvělý typ paliva.

Argentinská studená omáčka chimichurri ve své původní verzi avokádo neobsahuje, přesto je to kombinace vskutku skvělá – obzvlášť k lososovi se hodí. Jinak se původní typ omáčky servíruje především ke steakům. Její bylinková, svěží a nakyslá chuť probere teplem unavené smysly, díky čemuž se možná stane oblíbeným dochucovadlem spousty vašich jídel.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Grilovaný losos s chimichurri omáčkou s avokádem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 porce lososa
  • limetku
  • olivový olej
  • sůl & pepř

Chimichurri s avokádem:

  • 1 plnou lžíci nadrobno nakrájeného oregana
  • 1 plnou lžíci nadrobno nakrájeného koriandru
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • ½ velkého avokáda
  • 1 kajenskou chilli papričku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limetku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl & pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Lososa lehce pokapejte šťávou z limetky a rozetřete ji po rybě. Po chvíli potřete olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  2. Do misky vsypte nakrájené bylinky. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričku – polovinu nebo celou (dle chuti) – a česnek nasekejte najemno. Vše přidejte k bylinkám. Zakápněte šťávou z jedné limetky a přidejte olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte.
  3. Lososa ogrilujte – stačí několik málo minut, aby zůstal hezky šťavnatý. Podávejte s avokádovou chimichurri salsou.
  4. Jako přílohu si dejte pečivo, brambory nebo různé druhy salátů.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Losos s avokádovým chimichurri. Má vše, co očekáváte od letního jídla appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek