V létě instinktivně vyhledáváme lehčí jídla – složením i chutěmi. Orientujeme se na svěží aroma, na pokrmy, které nás dobijí energií a po kterých při vysokých letních teplotách neodpadneme. Ačkoli losos s chimichurri omáčkou obohacenou o avokádo obsahuje dost tuku, jde o velice prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které – kromě toho, že nás zasytí na dlouhou dobu – dodají tělu skvělý typ paliva.
Argentinská studená omáčka chimichurri ve své původní verzi avokádo neobsahuje, přesto je to kombinace vskutku skvělá – obzvlášť k lososovi se hodí. Jinak se původní typ omáčky servíruje především ke steakům. Její bylinková, svěží a nakyslá chuť probere teplem unavené smysly, díky čemuž se možná stane oblíbeným dochucovadlem spousty vašich jídel.

Grilovaný losos s chimichurri omáčkou s avokádem
Na 2 porce potřebujete:
- 2 porce lososa
- limetku
- olivový olej
- sůl & pepř
Chimichurri s avokádem:
- 1 plnou lžíci nadrobno nakrájeného oregana
- 1 plnou lžíci nadrobno nakrájeného koriandru
- 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- ½ velkého avokáda
- 1 kajenskou chilli papričku
- 1 stroužek česneku
- 1 limetku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl & pepř

Postup
- Lososa lehce pokapejte šťávou z limetky a rozetřete ji po rybě. Po chvíli potřete olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Do misky vsypte nakrájené bylinky. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričku – polovinu nebo celou (dle chuti) – a česnek nasekejte najemno. Vše přidejte k bylinkám. Zakápněte šťávou z jedné limetky a přidejte olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte.
- Lososa ogrilujte – stačí několik málo minut, aby zůstal hezky šťavnatý. Podávejte s avokádovou chimichurri salsou.
- Jako přílohu si dejte pečivo, brambory nebo různé druhy salátů.

The post Losos s avokádovým chimichurri. Má vše, co očekáváte od letního jídla appeared first on Forbes.