Milujete bohatou chuť čokolády, hutnou konzistenci a ten blažený pocit, který přichází už s prvním soustem brownies? Tak přesně ten zažijete i v případě jejich nepečené verze, která je navíc bez lepku a bez přidaného cukru. Nabízí tělu nejen potěšení díky neodolatelné chuti, ale také živiny z kvalitních zdrojů.
Před několika málo lety se na nás trend raw food valil ze všech stran. Skoro až nezdravě, dalo by se z racionálního výživového pohledu říct. Nicméně nám lépe vštípil do paměti, že základem stravy by neměly být ultra-zpracované produkty, a že nejvíce vitaminů a minerálů obvykle získáme z plodin, které neprošly vysokými teplotami.
Trend raw food nám dal také lahodné a opravdu skvostné dezerty, které, i když jsou často vysoce kalorické, obsahují živiny z kvalitních zdrojů. Bývají tak i poměrně syté, takže stačí kousek a cítíme se zcela uspokojení. I když je fakt, že těchto brownies nebudete mít nikdy dost. Naštěstí vydrží dlouho v lednici, takže si je můžete dávkovat postupně.
Raw nepečené brownies s datlemi, ořechy a kávou (vegan, bezlepkové)
Na 12 porcí potřebujete:
- 18 ks medjool datlí
- 140 g pekanových ořechů + na ozdobení
- 30 ml espressa
- 100 g kakaa
- 1 lžička vanilkové pasty
- 50 g mandlové mouky
- 30 g změklého kokosového tuku
- Mořská sůl
Na kávovou ganache:
- 70 g kokosového oleje
- 20 ml espressa
- 80 g javorového sirupu (lze namíchat s čekankovým sirupem)
- 40 g kakaa

Postup
- Vypeckované datle vložte do mixéru. Přidejte pekany, kávu, kakao, vanilkovou pastu, mandlovou mouku a rozmixujte nadrobno. Přidejte kokosový tuk a dále mixujte. Hmota se začne spojovat a bude poddajná, tvárná a po stisknutí kompaktní.
- Datlové „těsto“ vytvarujte na pečicím papíře do obdélníku silného asi 1,5 cm. Uložte do lednice.
- Do misky vložte kokosový tuk, ideálně pokojové teploty či lehce povolený. Zalijte horkým espressem a míchejte. Káva by měla tuk rozpustit. Pokud se tak nestane, trochu zahřejte, například ve vodní lázni. Do směsi přidejte javorový sirup. Ten lze z poloviny nahradit čekankovým sirupem, pokud jej rádi používáte. Přidejte i kakao a dobře promíchejte, aby ve směsi nezůstaly žádné kousky.
- Na datlovo-ořechový plát rozetřete připravenou ganache. Opět nechte v lednici zatuhnout. Nejlépe chutná dezert druhý den, kdy se ingredience vzájemně chuťově i aromaticky propojí.
- Hotové brownies nakrájejte na jednotlivé porce. Každý kousek posypejte trochou mořské soli a ozdobte celými nebo nasekanými pekanovými ořechy.
- Brownies, které hned nesníte, uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Ve skvělé kondici by vám tam týden až dva měly vydržet, ale spíše dřív zmizí.

The post Nepečené brownies. Ideální dezert, když chcete žít zdravěji nebo nezapínat troubu appeared first on Forbes.