Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 11 °C, Skoro Zataženo

Rychle, křupavě & bez lepku. Filé v těstíčku často potěší i odpůrce ryb

Forbes Před 1 týdnem

Cokoli v těstíčku (ať už sýr, květák, kuře, nebo ryba) je zpravidla velkým lákadlem – pro samotnou texturu a samozřejmě chuť. My jsme dnes do chutného těsta z kukuřičné a pohankové mouky s příjemným sezamovým křupnutím schovali šťavnaté filety tresky a tilápie.

Rybí filé výborně doplní jemný dip s medovou hořčicí a svěží mátou. Přílohou pak může být jemná máslová kaše, zábavné „polentky“ nebo jen lehký (klidně i bramborový) salát.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ryba v bezlepkovém těstíčku z kukuřičné a pohankové mouky (treska a tilápie)

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g filetů bělomasé ryby bez kůže (treska, tilápie či obojí)
  • Sůl & pepř
  • Rostlinný olej na smažení
  • 90 g kukuřičné mouky + na poprášení
  • 60 g pohankové mouky
  • 1 lžíce bílých sezamových semínek
  • 1 lžíce černých sezamových semínek
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • Cca 240 ml jablečného cideru

Na jogurtový dip:

  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • 1 lžíce medové hořčice
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice + na ozdobu
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • Čerstvá máta
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rybí filé osušte, osolte a lehce opepřete. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte vyšší vrstvu oleje a pusťte se do přípravy těstíčka.
  2. V míse smíchejte oba druhy mouky, asi půl lžičky soli, sezam a citronovou kůru. Ke směsi pomalu přilévejte cider a vymíchejte hladké, husté těstíčko (podobné tomu na palačinky).
  3. Trochu těstíčka kápněte do oleje, a pokud zasyčí, je správný čas začít smažit. Kousky ryby poprašte zlehka kukuřičnou moukou, obalte v těstíčku, lehce jej o stěnu mísy okapejte a vložte do pánve.
  4. Filety smažte po 2 až 3 kouscích, abyste pánev nepřeplnili. Podle velikosti smažte ryby celkem asi 8 minut a zhruba v polovině času je otočte. Přebytečný olej nechte okapat na papírové utěrce.
  5. Smícháním jogurtu, citronové šťávy, oleje, obou hořčic a javorového sirupu připravte svěží dip k namáčení. Zakápněte jej olivovým olejem, ozdobte hrubozrnnou hořčicí a čerstvou mátou. Pro pikantnější chuť můžete posypat chilli vločkami.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Rychle, křupavě & bez lepku. Filé v těstíčku často potěší i odpůrce ryb appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek