Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 11 °C, Skoro Zataženo

Sladkokyselá chuť tropů. Maracuja vláčný chlebíček provoní i osvěží

Forbes Před 2 týdny

Mučenka, mák a kokosové mléko. Výborná kombinace exotické chuti, zábavné textury i lákavé vůně. Vláčný chlebíček s maracujou zavání doslova dovolenkovým módem. Svěží aromatická dužina mučenky spolu se zrníčky máku dodává dezertu navíc příjemně křupavý efekt.

S přípravou chlebíčku nezažijete žádná muka a výsledek velmi příjemně překvapí. Mučenka totiž umí dezerty exoticky osvěžit i zatraktivnit svým vzhledem – jemné řezy s kondenzovaným mlékem či pěna s bílou čokoládou jsou toho zřejmým důkazem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Kokosový chlebíček s mákem, maracujou a kokosovým mlékem

Na formu o velikosti 25 × 13 cm potřebujete:

  • 3 menší vejce
  • 50 g kokosového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 130 ml kokosového mléka
  • 80 g bílého jogurtu
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Dužina ze 2 mučenek (asi 40 g)
  • 220 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 25 g celého máku
  • 30 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
  • Máslo na vymazání
  • Polohrubá mouka na vysypání

Na polevu:

  • Dužina ze 3 mučenek (asi 60 g)
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru (cca 20 g)
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce kokosového likéru
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vejce s oběma cukry vyšlehejte do pěny. Vmíchejte kokosové mléko, jogurt, citronovou kůru, šťávu a dužinu z maracuji.
  2. V jiné míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou, celým mákem a mletými mandlemi. Obě směsi smíchejte dohromady a vzniklé těsto nalijte do formy na chlebíček vymazané máslem a vysypané moukou.
  3. Pečte při 180 °C 40 až 50 minut a pro kontrolu proveďte test špejlí. Jakmile ji vytáhnete po zapíchnutí do středu těsta suchou, máte hotovo. Pokud by povrch tmavl příliš rychle, přikryjte chlebíček ke konci pečení alobalem.
  4. Dužinu z maracuji, cukr a citronovou šťávu vařte v rendlíku asi pět minut do zhoustnutí. Ochuťte kokosovým likérem a ještě minutu povařte.
  5. Polevou ozdobte vychladlý chlebíček a nakrájejte na porce. Jednotlivé porce můžete dozdobit kokosovými lupínky.

Tipy & triky

  • Pro ještě více kokosové chuti můžete mleté mandle v těstě nahradit strouhaným kokosem.
  • Mučenku skvěle doplní další citrusové tóny, vyzkoušet můžete také čerstvě nastrouhanou limetovou nebo pomerančovou kůru.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Sladkokyselá chuť tropů. Maracuja vláčný chlebíček provoní i osvěží appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek