Mučenka, mák a kokosové mléko. Výborná kombinace exotické chuti, zábavné textury i lákavé vůně. Vláčný chlebíček s maracujou zavání doslova dovolenkovým módem. Svěží aromatická dužina mučenky spolu se zrníčky máku dodává dezertu navíc příjemně křupavý efekt.
S přípravou chlebíčku nezažijete žádná muka a výsledek velmi příjemně překvapí. Mučenka totiž umí dezerty exoticky osvěžit i zatraktivnit svým vzhledem – jemné řezy s kondenzovaným mlékem či pěna s bílou čokoládou jsou toho zřejmým důkazem.

Kokosový chlebíček s mákem, maracujou a kokosovým mlékem
Na formu o velikosti 25 × 13 cm potřebujete:
- 3 menší vejce
- 50 g kokosového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 130 ml kokosového mléka
- 80 g bílého jogurtu
- Kůra z 1 bio citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- Dužina ze 2 mučenek (asi 40 g)
- 220 g hladké mouky
- Špetka soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 25 g celého máku
- 30 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
- Máslo na vymazání
- Polohrubá mouka na vysypání
Na polevu:
- Dužina ze 3 mučenek (asi 60 g)
- 2 lžíce světlého třtinového cukru (cca 20 g)
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- 1 až 2 lžíce kokosového likéru

Postup
- Vejce s oběma cukry vyšlehejte do pěny. Vmíchejte kokosové mléko, jogurt, citronovou kůru, šťávu a dužinu z maracuji.
- V jiné míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, jedlou sodou, celým mákem a mletými mandlemi. Obě směsi smíchejte dohromady a vzniklé těsto nalijte do formy na chlebíček vymazané máslem a vysypané moukou.
- Pečte při 180 °C 40 až 50 minut a pro kontrolu proveďte test špejlí. Jakmile ji vytáhnete po zapíchnutí do středu těsta suchou, máte hotovo. Pokud by povrch tmavl příliš rychle, přikryjte chlebíček ke konci pečení alobalem.
- Dužinu z maracuji, cukr a citronovou šťávu vařte v rendlíku asi pět minut do zhoustnutí. Ochuťte kokosovým likérem a ještě minutu povařte.
- Polevou ozdobte vychladlý chlebíček a nakrájejte na porce. Jednotlivé porce můžete dozdobit kokosovými lupínky.
Tipy & triky
- Pro ještě více kokosové chuti můžete mleté mandle v těstě nahradit strouhaným kokosem.
- Mučenku skvěle doplní další citrusové tóny, vyzkoušet můžete také čerstvě nastrouhanou limetovou nebo pomerančovou kůru.

The post Sladkokyselá chuť tropů. Maracuja vláčný chlebíček provoní i osvěží appeared first on Forbes.