Pečte, dokud je sezona! To, že se k sobě rebarbora a jahody chuťově skvěle hodí, je známá věc. Když k nim však přidáte i čerstvý zázvor, jeho jemné pikantní štípnutí vás dostane! Jarní verze oblíbených kynutých šneků právě s tímto jarním ovocem má navíc křupavou krustičku z mandlí a másla.
Kynutí šneci s jahodami, rebarborou a zázvorovou polevou
Na 8 šneků potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 5 g sušeného droždí
- 1/4 lžičky soli
- 100 ml vlažného mléka
- 100 ml vlažného podmáslí
- 1 vejce
- 60 g změklého másla
Na náplň:
- 150 g jahod
- 200 g rebarbory
- 130 g želírovacího cukru (3:1)
- 6 g čerstvého oloupaného zázvoru
Na krustu:
- 40 g hnědého cukru
- 1 lžíce másla
- 4 g čerstvého oloupaného zázvoru
- 20 g plátků mandlí

Postup
- Do zadělávací mísy nasypte obě mouky, cukr, sušené droždí a sůl, vše promíchejte. Přidejte vlažné plnotučné mléko a podmáslí, celé vejce a změklé máslo.
- Ideálně pomocí robotu zadělejte těsto, které hněťte 10 minut. Po této době by se nemělo lepit na stěny mísy.
- Nechte těsto kynout přikryté na teplém místě asi 90 minut, za tuto dobu zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte ovocnou náplň. Stonky rebarbory oloupejte. Jahody i rebarboru nakrájejte na malé kousky. Společně s želírovacím cukrem a nastrouhaným čerstvým zázvorem dejte do hrnce a zvolna zahřívejte. Postupně se začne z ovoce uvolňovat tekutina a cukr rozpouštět. Vařte asi 10 minut, vznikne chutná výrazná zavařenina, kterou nechte zcela zchladnout.
- Formu na koláč nebo vhodnou zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Jakmile těsto na šneky vykyne, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a rozválejte do obdélníku. Potřete ho ovocnou náplní, rádlem nebo ostrým nožem nakrájejte na 8 pruhů (cca 3 cm široké) a ty zarolujte jako šneky.
- Vložte je na pečicí papír a nechte znovu kynout na teplém místě zhruba 20 minut.
- Zatímco kynou, připravte směs na křupavou krustu. V misce prsty rozmělněte čerstvý zázvor s máslem, cukrem a mandlovými plátky.
- Troubu vyhřejte na 170 °C.
- Vykynuté šneky posypte připravenou cukrovozázvorovou směsí a pečte je cca 30 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte 5 až 10 minut vychladnout.

The post Sladkokyselá jízda. Nadýchaní šneci s rebarborou, jahodami a zázvorovým štípnutím appeared first on Forbes.