Čtvrtek 05. červnaSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Zataženo

Sladkokyselá jízda. Nadýchaní šneci s rebarborou, jahodami a zázvorovým štípnutím

Forbes Před 1 dnem

Pečte, dokud je sezona! To, že se k sobě rebarbora a jahody chuťově skvěle hodí, je známá věc. Když k nim však přidáte i čerstvý zázvor, jeho jemné pikantní štípnutí vás dostane! Jarní verze oblíbených kynutých šneků právě s tímto jarním ovocem má navíc křupavou krustičku z mandlí a másla.

Kynutí šneci s jahodami, rebarborou a zázvorovou polevou

Na 8 šneků potřebujete: 

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 g sušeného droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 ml vlažného mléka
  • 100 ml vlažného podmáslí
  • 1 vejce
  • 60 g změklého másla

Na náplň:

  • 150 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 130 g želírovacího cukru (3:1)
  • 6 g čerstvého oloupaného zázvoru

Na krustu:

  • 40 g hnědého cukru
  • 1 lžíce másla
  • 4 g čerstvého oloupaného zázvoru
  • 20 g plátků mandlí
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do zadělávací mísy nasypte obě mouky, cukr, sušené droždí a sůl, vše promíchejte. Přidejte vlažné plnotučné mléko a podmáslí, celé vejce a změklé máslo. 
  2. Ideálně pomocí robotu zadělejte těsto, které hněťte 10 minut. Po této době by se nemělo lepit na stěny mísy. 
  3. Nechte těsto kynout přikryté na teplém místě asi 90 minut, za tuto dobu zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím si připravte ovocnou náplň. Stonky rebarbory oloupejte. Jahody i rebarboru nakrájejte na malé kousky. Společně s želírovacím cukrem a nastrouhaným čerstvým zázvorem dejte do hrnce a zvolna zahřívejte. Postupně se začne z ovoce uvolňovat tekutina a cukr rozpouštět. Vařte asi 10 minut, vznikne chutná výrazná zavařenina, kterou nechte zcela zchladnout. 
  5. Formu na koláč nebo vhodnou zapékací mísu vyložte pečicím papírem. Jakmile těsto na šneky vykyne, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a rozválejte do obdélníku. Potřete ho ovocnou náplní, rádlem nebo ostrým nožem nakrájejte na 8 pruhů (cca 3 cm široké) a ty zarolujte jako šneky.
  6. Vložte je na pečicí papír a nechte znovu kynout na teplém místě zhruba 20 minut.
  7. Zatímco kynou, připravte směs na křupavou krustu. V misce prsty rozmělněte čerstvý zázvor s máslem, cukrem a mandlovými plátky. 
  8. Troubu vyhřejte na 170 °C.
  9. Vykynuté šneky posypte připravenou cukrovozázvorovou směsí a pečte je cca 30 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte 5 až 10 minut vychladnout. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Sladkokyselá jízda. Nadýchaní šneci s rebarborou, jahodami a zázvorovým štípnutím appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek