07. záříSvátek má Boleslav Venku je 13 °C, Jasno

Štrúdl, matcha i butikové dortíky. Olomoucké gastro oživily nové podniky

Forbes Před 2 dny

Zapomenout se na pár dní v Olomouci je tuze snadné. Před začátkem semestru si navíc můžete vychutnat jedinečný goticko-barokní spirit studentského města úplně bez davů. Vydejte se na procházku uličkami, kde stojí za to zpomalit – už jen kvůli lákavým podnikům. Jaké gastro novinky se na už tak našlapané scéně objevily?

Štrúdlárna

V ráji řemeslných štrúdlů, které jako by vypadly z rukou šikovné babičky, se zastavují studenti i dospělí. Tradici štrúdlárny, jež kdysi dávno sídlila o pár ulic dál, ale byla zrušena, oprášila před šesti lety Michaela Bereczova. V nabídce je šestnáct variant. Mezi nejoblíbenější patří tvarohové, malinové, makové, višňové či borůvkové klasiky.

Na popularitě nabírají i slané varianty: bazalkový, olivový i nivový. Odvážní by měli otestovat také tvarůžkový. Odnést si můžete celou nohavici nebo jenom jeden kousek. Vychází tady vstříc také celiakům. Gluten free možnosti je však nutné domluvit dopředu.

Denisova 295/27

Čarokavárna

Lehce zapadlá ulička s přiznanými cihlovými stěnami může evokovat známé kouzelnické nástupiště devět a tři čtvrtě, zdí tady ale procházet nemusíte. Podnik založili Hana Smetanová a Jan Gryndler. První kavárnu otevřeli v Brně na konci října 2024 a díky velkému zájmu se rozhodli koncept rozšířit i do dalšího města. V květnu 2025 proto zakotvili v zajímavých prostorách se starými dřevěnými podlahami i klenbami. 

Všechny fanoušky Harryho Pottera potěší, že si při příchodu můžete půjčit hábit, klobouk, šálu i kouzelnickou hůlku. Na stole najdete dvě varianty menu: mudlovské a kouzelnické. Nejvíc frčí chroptící ležák neboli podniková verze máslového ležáku.

Dezerty se pravidelně obměňují, ikonický je růžový dort se zeleným nápisem. Nechybí ani vegan a bezlepkové varianty, většinou je to čokoládový nebo čoko-višňový dort.

Dolní náměstí 22/43

NM Desserts

Může se z elektrikáře stát špičkový cukrář? Tomáš Malý ukazuje, že ano. V roce 2017 začal v Uničově s malou cukrářskou výrobnou, o tři roky později otevřel kavárnu v Neředíně a letos ji přestěhoval do centra Olomouce – do historického Domu Štěstí s výhledem na katedrálu sv. Václava.

Vsadil na moderní světovou cukrařinu, vlastní receptury i precizní design. Sám majitel peče stále. V práci je už od čtvrté hodiny ranní a z koníčku se mu podařilo vybudovat seriózní podnik, do něhož nadšeně jezdí lidé z celé republiky.

Jasný must-have? Pistachio Paris-Brest. O takovém ohňostroji chutí budete bez nadsázky snít ještě několik měsíců poté. Na nové adrese je navíc kavárna propojena s boutique penzionem, proto si pobyt klidně o něco prodlužte. 

1. máje 34

Bistro Claudio 

Kus Itálie do Olomouce letos přenesli Martin Wind a Jiří Vaďura. Největší inspirací pro oba byla cesta do Florencie, kde objevili kouzlo schiacciaty. Chuť tohoto tradičního italského plochého chleba je dostala natolik, že za ní jezdili i jen tak „na otočku“.

Celá příprava probíhá před vašimi zraky, máte tak stoprocentní jistotu, že váš sendvič dostanete v naprosto fresh formě. Více než sympatická je schiacciata nazvaná Tartufo s italským salámem finocchiona, krémem z italského sýru pecorino, lanýži a finálně prokapána extra panenským olivovým olejem.

Ochutnat byste měli i tradičnější kombinaci se salámem mortadella, čerstvým sýrem stracciatella a pistáciemi. Určitá jednoduchost, velké porce i sympatická atmosféra, která hosty na chvíli přenese do dovolenkového moodu, místní doslova uhranula. Brand se proto co nevidět rozroste také do Ostravy. Momentálně jednají i v Praze a do budoucna se nebrání ani dalšímu rozšíření a spolupracím.

Ztracená

Fika – kafe & matcha bar

Matcha je v českém gastru stále populárnější. A zelenou příležitost si nenechali protéct mezi prsty ani Filip Nádvorník a Kristýna Teličková. Začátkem června tohoto roku díky nim v Olomouci vznikl první matcha bar.

Hlavním poselstvím podniku je lidem ukázat, jak může tradiční a velmi zdravý čaj vypadat v nevšedním i lehce moderním twistu. Největší trefou je tady přitom spojení exoticky sladkého manga a umami chuti matchy v ledovém provedení. Zemitý čaj tu poslední dobou frčí také s meruňkami.

Ochudit byste se neměli o dokonale vláčné a nadýchané švédské šneky: kanelbullary. Kuriozitou jsou speciální donuty pro psy.

Za dva měsíce od spuštění získali mnoho stálých zákazníků. Ti se neustále vracejí a ve velkých vlnách přibývají další. Vyšší poptávku majitelé reflektují a dalším krokem v jejich podnikání je otevření druhého Kyōmi Matcha Baru už nyní na podzim, tentokrát v úplném centru.

Rooseveltova 106/115

Koriandr

Take away plácek v sytě zelených barvách, kde zachutná i zarytým odpůrcům koriandru. Na patnácti metrech čtverečních tady mladý pár Minh Duc Nguyen a Thi Thanh Vu, kteří už provozují oblíbené Cà Phê District, připravují to nejlepší, co vietnamský streetfood nabízí. Otvíračka byla 9. června tohoto roku, do hodiny a půl hlásil podnik vyprodáno.

Koncept se zaměřuje čistě na bagetky a závitky. Těsto si vyrábějí sami a hrají si také s vlastními náplněmi. Výsledkem je chuťový orchestr, kdy bageta na povrchu křupe, ale uvnitř je božsky hebká, krémová a plná skvěle vyladěných chutí.

Nabídka zahrnuje například paštiku, kterou vyrábí maminka majitelky. Na nudné, mdlé paté bez nápadu ale zapomeňte. Tady na vás počká jemná, přitom hutná, akorát okořeněná varianta. Schovají vám ji třeba do Bánh mì xa xíu a přidají marinovanou vepřovou krkovici doplněnou lehce pikantní nakládanou zeleninou, zakápnou majonézou a přidají srirachu. 

Pro rostlinné nadšence je povinností Bánh mì chay s tofu v panko strouhance, rostlinnou paštikou, nakládanou zeleninou, sweet chilli i vegan mayo. Užijete si nepochybně také závitky. Ať už tradiční s krevetami, hovězím, nebo tofu. Nově si můžete odnést také kimchi, rádi vám ho schovají i do vlastní sklenice.

třída Svobody 411/27

Namístě

Namístě
info Foto Namístě

Vysoké stropy se záplavou visících rostlin vytvářejí příjemnou kulisu i motivaci se pohodlně usadit a něco si objednat. Když manželé Barbora a Tomáš Dvořáčkovi před pěti lety kavárnu otevírali, nepřáli si dobýt svět. Chtěli hlavně vyplnit mezeru ve městě a vytvořit prostor, kde se budou lidé cítit úplně obyčejně dobře. Což se rozhodně daří.

Na nedělní brunch si sem s chutí dojedou i přespolní. Exkluzivní je barevné vejce benedikt s domácí brioškou, holandskou omáčkou, ztraceným vajíčkem a nakládanou sezonní zeleninou. U sladké tečky budete možná dlouho vybírat. Labužníkům bych doporučila svěží citronový cheesecake s mákem, klasiky zase potěší snově jemná mini pavlova zasypaná čerstvým ovocem.

Že se podniku daří, dokazuje i zařazení do prestižního průvodce nejlepších gastro podniků Gault & Millau. V září tohoto roku se značka dokonce rozrůstá, nová pobočka bude zpestřovat Riegrovu ulici v Olomouci.

Partyzánská 140/1, Šternberk 1

concept coffee.

Concept Coffee
info Foto Concept Coffee

Svítivě žlutý stůl a dvě židle jako poznávací znamení. Tenhle malinkatý espresso bar má duši plnou výběrového kofeinu. Za vším stojí Tereza Hudečková, která otevřela loni 14. října. Vždycky usměvavá majitelka vám do hrníčku nalije skvělé kafe a k němu naservíruje třeba kus koláče.

Žádné ohrané značky tady nečekejte. Spíše různé limitky z menších zahraničních pražíren. Za zmínku stojí Sumo coffee roasters z Dublinu, Flames coffee z Ukrajiny či amsterdamské Un.Common coffee. Největší hitovkou je Herb Punk, což je nevšední alternativa espressa toniku se sodou, limetkou a smrkovou složkou.

Na mlýnku pokaždé jsou trošku jiná zrna, takže můžete začít směle experimentovat. Mým vlastním tipem je Kolumbie z pařížské pražírny People Possession s jemně ostružinovo-mátovým chuťovým profilem.

Fajnšmekři by neměli minout banánovou sodu, průhlednou (nedobarvovanou) colu nebo krnovskou kombuchu značky Ahoj, já jsem kombucha. Příchutě, jako je rooibos s citronovou trávou nebo kopřiva doplněná o bazalku a heřmánek, jsou příjemným překvapením. A pokud chystáte třeba svatbu, tak podnik nově nabízí také kávový catering umletý na míru vašim chuťovým preferencím.

Ztracená 9/20

MichelanGelato

Co začalo medicínou, pokračuje vlastním byznysem. Daniel Sosýn svoji úspěšnou značku Protein & Co. od roku 2023 doplnil také vlastní řemeslnou zmrzlinárnou. Tu provozuje v krásných prostorách s historickým chráněným stropem s freskou z devatenáctého století. Nabízí zde sedmnáct druhů gelata a s každou kombinací se mazlí.

Příchutě se pravidelně obměňují. Ovšem na klasiky, jako je pistácie, čokoláda, vanilka či jahoda, se tady pravidelně stojí fronty i do půlky ulice. Prodloužené léto v každém soustu zajistí fíkový kefír nebo citron s bílým pepřem. Za pozornost stojí i krémové sorbety jako jahoda s kokosovým mlékem, mango s jasmínem či meruňka s rooibosem. A pro gurmány je tady ananas s koprem.

V těchto gelatech nenajdete žádnou chemii ani umělá barviva. K případnému dobarvování používají například modrou spirulinu. Pokud kopečkům moc nefandíte, hned přes ulici podnik otevřel i okénko s točenou zmrzlinou.

Pavelčákova 438/8

Kavárna V lese

Útulnou lesní oázu uprostřed hluku a shonu před osmi lety na Žerotínově náměstí přichystaly sestry Gabriela a Aneta Dudkovičovy. Baby friendly místo, kde si rodiče mohou u dobrého kafe a dortíku na chvilku oddechnout a jejich děti si pohrát v důmyslné herně, nadchne okamžitě.

Od září kavárnu přebírají Tereza Pekárková s Monikou Czabeovou, jedinečný duch podniku bude ovšem zachován. Dříve, než se sem vydáte, si sbalte přezůvky nebo alespoň reprezentativní ponožky. Minimálně pokud budete chtít zakotvit ve zmíněné herně. Pravidlo slouží k udržení čistoty a bezpečí pro nejmenší ratolesti.

Skvělá je venkovní zahrádka umístěná ve vnitrobloku doplněná o teepee. Z nápojů nevynechejte eston s ostružinovým sirupem, meruňkový batch, mango – případně malina – matcha latte.

Chutným zpestřením jsou turecká vejce či neskutečně nadýchané lívance s ovocem. Vyzkoušejte také zapečený cheddarový chleba s domácím kimchi. Ve vitríně navíc každý den čekají dezerty, třeba vyhlášené tiramisu nebo mechový dort.

Žerotínovo náměstí 152/3

The post Štrúdl, matcha i butikové dortíky. Olomoucké gastro oživily nové podniky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek