Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 6 °C, Zataženo

Svěží upgrade. Arancini s prosciuttem, sýrem a chřestem

Forbes Před 1 dnem

Jaro v každém soustu: arancini plněné prosciuttem, bazalkou a mozzarellou s chřestovou omáčkou dokazují, že tradice nemusejí nikdy zestárnout. Stačí přidat trochu svěžesti.

Arancini jsou malé italské poklady, které v sobě spojují křupavý obal a krémovou náplň. V jarní verzi najdete rozteklou mozzarellu, výrazné prosciutto a bazalku, a když navíc přidáte i chřestovou omáčku, promění se tahle tradiční pochoutka ve svěží oslavu jednoduchosti a elegance.

Pro ty, kdo zůstávají věrní tradici, jsou tu i arancini s boloňským ragú – osvědčená klasika, která nikdy nezklame.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Rýžové koule arancini s prosciuttem, sýrem a chřestovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 300 g arborio rýže
  • 200 g bílého vína
  • 500 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • 100 g parmezánu
  • sůl & pepř

Na náplň:

  • 100 g prosciutta
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 50 g parmezánu
  • 1 stroužek česneku

Na omáčku:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl & pepř

Na dokončení:

  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • cca 1 l oleje
  • parmazán na posypání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Rizoto: Cibuli nakrájejte nadrobno a rozpalte větší hrnec. Jakmile je horký, přidejte do něj polovinu másla a olej, přisypte cibuli a nechte ji za občasného promíchání zesklovatět. Jakmile je cibule průhledná, přisypte rýži a minutu za stálého míchání zahřívejte, aby se vše spojilo.
  2. Nalijte do hrnce víno a nechte ho několik minut silně probublávat, aby se vypařil veškerý alkohol. Přilijte vývar, osolte, opepřete a za občasného míchání vařte asi 30 minut, dokud není rýže al dente. Občas rizoto zkontrolujte a dle potřeby přilijte vývar, aby se nezačalo připalovat. Rizoto vařené na arancini by mělo mít hustší konzistenci.
  3. Jakmile je rýže al dente, odstavte rizoto z plotny, přidejte zbytek másla a parmazán a promíchejte.
  4. Omáčka: Menší hrnec naplňte vodou a dejte vařit. Chřestu odlámejte dřevnaté části a nakrájejte ho na větší kusy. Jakmile se voda vaří, přidejte do ní chřest a vařte cca 3 minuty nebo aby byl na skus, záleží na tloušťce stonků. Jakmile je chřest hotový, prudce ho zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval svou texturu. Vychladlý přesuňte do mixéru, přidejte bazalku, olej, máslo a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a rozmixujte do hladké a lesklé omáčky, pokud by byla moc hustá, zřeďte ji trochou vody. Dejte prozatím stranou.
  5. Náplň: Do mixéru přidejte prosciutto, bazalku, strouhanou mozzarellu i parmazán a prolisovaný česnek a rozsekejte na jemnou náplň.
  6. Dokončení: Z velké lžíce rizota vytvořte placičku, přidejte lžíci náplně a zabalte do pevné koule či špičatého kuželovitého tvaru. Pokud náplň vypadává, přidejte ještě trochu rizota. V jedné misce prošlehejte vejce, do druhé nasypte mouku a do třetí strouhanku. Arancini obalte v klasickém trojobalu – nejprve v mouce, následně ve vajíčku a nakonec pečlivě ve strouhance.
  7. Olej nalijte do menšího kastrůlku a rozpalte ho na teplotu 170 °C. Vytvarované arancini opatrně ponořte do rozpáleného oleje a zprudka smažte asi dvě až tři minuty, dokud nebudou dokonale zlatavé a křupavé.
  8. Hotové arancini přesuňte na talíř vystlaný papírovými utěrkami, které zachytí přebytečný olej. Ihned podávejte spolu s omáčkou a strouhaným parmazánem.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Svěží upgrade. Arancini s prosciuttem, sýrem a chřestem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek