Jaro v každém soustu: arancini plněné prosciuttem, bazalkou a mozzarellou s chřestovou omáčkou dokazují, že tradice nemusejí nikdy zestárnout. Stačí přidat trochu svěžesti.
Arancini jsou malé italské poklady, které v sobě spojují křupavý obal a krémovou náplň. V jarní verzi najdete rozteklou mozzarellu, výrazné prosciutto a bazalku, a když navíc přidáte i chřestovou omáčku, promění se tahle tradiční pochoutka ve svěží oslavu jednoduchosti a elegance.
Pro ty, kdo zůstávají věrní tradici, jsou tu i arancini s boloňským ragú – osvědčená klasika, která nikdy nezklame.

Rýžové koule arancini s prosciuttem, sýrem a chřestovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibuli
- 3 lžíce másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 300 g arborio rýže
- 200 g bílého vína
- 500 g kuřecího či zeleninového vývaru
- 100 g parmezánu
- sůl & pepř
Na náplň:
- 100 g prosciutta
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 100 g strouhané mozzarelly
- 50 g parmezánu
- 1 stroužek česneku
Na omáčku:
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl & pepř
Na dokončení:
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g strouhanky
- cca 1 l oleje
- parmazán na posypání

Postup
- Rizoto: Cibuli nakrájejte nadrobno a rozpalte větší hrnec. Jakmile je horký, přidejte do něj polovinu másla a olej, přisypte cibuli a nechte ji za občasného promíchání zesklovatět. Jakmile je cibule průhledná, přisypte rýži a minutu za stálého míchání zahřívejte, aby se vše spojilo.
- Nalijte do hrnce víno a nechte ho několik minut silně probublávat, aby se vypařil veškerý alkohol. Přilijte vývar, osolte, opepřete a za občasného míchání vařte asi 30 minut, dokud není rýže al dente. Občas rizoto zkontrolujte a dle potřeby přilijte vývar, aby se nezačalo připalovat. Rizoto vařené na arancini by mělo mít hustší konzistenci.
- Jakmile je rýže al dente, odstavte rizoto z plotny, přidejte zbytek másla a parmazán a promíchejte.
- Omáčka: Menší hrnec naplňte vodou a dejte vařit. Chřestu odlámejte dřevnaté části a nakrájejte ho na větší kusy. Jakmile se voda vaří, přidejte do ní chřest a vařte cca 3 minuty nebo aby byl na skus, záleží na tloušťce stonků. Jakmile je chřest hotový, prudce ho zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval svou texturu. Vychladlý přesuňte do mixéru, přidejte bazalku, olej, máslo a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a rozmixujte do hladké a lesklé omáčky, pokud by byla moc hustá, zřeďte ji trochou vody. Dejte prozatím stranou.
- Náplň: Do mixéru přidejte prosciutto, bazalku, strouhanou mozzarellu i parmazán a prolisovaný česnek a rozsekejte na jemnou náplň.
- Dokončení: Z velké lžíce rizota vytvořte placičku, přidejte lžíci náplně a zabalte do pevné koule či špičatého kuželovitého tvaru. Pokud náplň vypadává, přidejte ještě trochu rizota. V jedné misce prošlehejte vejce, do druhé nasypte mouku a do třetí strouhanku. Arancini obalte v klasickém trojobalu – nejprve v mouce, následně ve vajíčku a nakonec pečlivě ve strouhance.
- Olej nalijte do menšího kastrůlku a rozpalte ho na teplotu 170 °C. Vytvarované arancini opatrně ponořte do rozpáleného oleje a zprudka smažte asi dvě až tři minuty, dokud nebudou dokonale zlatavé a křupavé.
- Hotové arancini přesuňte na talíř vystlaný papírovými utěrkami, které zachytí přebytečný olej. Ihned podávejte spolu s omáčkou a strouhaným parmazánem.

The post Svěží upgrade. Arancini s prosciuttem, sýrem a chřestem appeared first on Forbes.