Středa 09. červenceSvátek má Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

Tajemství je v bylinkách. Plněné vinné listy vás přenesou do Řecka

Forbes Před 6 hodinami

Netradiční ingrediencí v receptu na řecké dolmades, tedy závitky s mletým masem a rýží, jsou vinné listy. Ty můžete buď koupit v nálevu ve sklenici v prodejnách s řeckými specialitami, nebo použít čerstvé. Listy stačí jen důkladně umýt, spařit horkou vodou a pak jim odkrojit řapík, případně jemně skrojit výraznou žilnatinu. 

Vyzkoušejte i další řecké speciality podle našich receptů, např. voňavou moussaku, domácí kebab, perfektní tzatziki nebo svěží polévku avgolemono

Dolmades: plněné vinné listy s mletým masem a rýží

Na cca 40 závitků potřebujete:

  • Extra panenský olivový olej 
  • 1 cibule
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 sklenice vinných listů v nálevu (200 g) 
  • 200 g vařené rýže
  • 1 lžička drceného nového koření
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Sůl & pepř
  • 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 1 hrst nasekané čerstvé máty
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru 
  • 1 až 2 rajčata 
  • 1 velký citron
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Existuje mnoho variant, čím vinné listy plnit. Tato náplň z mletého hovězího a rýže s bylinkami je asi nejtradičnější. Vinné listy nemají nijak výraznou chuť, proto dají vyniknout voňavé chutné náplni. Důležitou složkou je vedle bylinek i citronová šťáva, která se při tepelné úpravě dokonale spojí s chutí rajčat. 
  2. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte najemno nasekanou cibuli a za občasného míchání ji restujte, dokud nezačne zlátnout. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a okořeňte římským kmínem a novým kořením. Vše smažte dozlatova. Sceďte případný přebytečný tuk. Směs sejměte z plotny a nechte vychladnout.
  3. K vychladlému masu zamíchejte vařenou rýži a čerstvé bylinky, dle chuti směs osolte a opepřete. Přidejte další dvě lžíce olivového oleje a promíchejte. 
  4. Pokud používáte zavařené vinné listy, vyjměte je ze sklenice a nálev vylijte. Vinné listy dejte do cedníku a dobře propláchněte. 
  5. Připravte si těžký hrnec a vytřete ho olivovým olejem. Na dno dejte několik vinných listů ve třech vrstvách.
  6. Vinné rolky připravte následovně: položte jeden list na prkénko žilnatou stranou navrch. Vezměte vrchovatou čajovou lžičku náplně a vložte ji doprostřed listu, poté přehněte strany listu přes náplň a odspodu srolujte. Opakujte se zbývajícími listy, dokud vám nedojde náplň.
  7. Vinné závitky klaďte švem dolů vedle sebe na vrstvu vinných listů. 
  8. Na ně dejte na plátky nakrájená rajčata. Na rajčata znovu vyskládejte vrstvu závitků. Vše zakryjte nenaplněnými vinnými listy. Nakonec obsah hrnce zatižte malým talířem dnem vzhůru. 
  9. Závitky zalijte asi 150 ml horké vody nebo vývaru. Přidejte také čerstvou citronovou šťávu. 
  10. Nyní hrnec přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
  11. Po upečení závitky odkryjte a vyndejte talíř. Před podáváním nechte dolmades cca 20 minut odpočívat. Pak zakápněte olivovým olejem a dolmades vyklopte na servírovací talíř.
  12. Podávejte s tzatziki nebo bílým jogurtem a klínky citronu, případně jako součást větší tabule předkrmů. Nesmí chybět řecký salát Horiatiki, lilkový baba ganušdomácí pita chléb.

Tip: Stejně jako u plněných paprik můžete použít i syrovou rýži. Pak se dolmades zvolna vaří na sporáku, aby rýže nabobtnala a změkla. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Tajemství je v bylinkách. Plněné vinné listy vás přenesou do Řecka appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek