Netradiční ingrediencí v receptu na řecké dolmades, tedy závitky s mletým masem a rýží, jsou vinné listy. Ty můžete buď koupit v nálevu ve sklenici v prodejnách s řeckými specialitami, nebo použít čerstvé. Listy stačí jen důkladně umýt, spařit horkou vodou a pak jim odkrojit řapík, případně jemně skrojit výraznou žilnatinu.
Vyzkoušejte i další řecké speciality podle našich receptů, např. voňavou moussaku, domácí kebab, perfektní tzatziki nebo svěží polévku avgolemono.
Dolmades: plněné vinné listy s mletým masem a rýží
Na cca 40 závitků potřebujete:
- Extra panenský olivový olej
- 1 cibule
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 sklenice vinných listů v nálevu (200 g)
- 200 g vařené rýže
- 1 lžička drceného nového koření
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Sůl & pepř
- 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
- 1 hrst nasekané čerstvé máty
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 až 2 rajčata
- 1 velký citron

Postup
- Existuje mnoho variant, čím vinné listy plnit. Tato náplň z mletého hovězího a rýže s bylinkami je asi nejtradičnější. Vinné listy nemají nijak výraznou chuť, proto dají vyniknout voňavé chutné náplni. Důležitou složkou je vedle bylinek i citronová šťáva, která se při tepelné úpravě dokonale spojí s chutí rajčat.
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte najemno nasekanou cibuli a za občasného míchání ji restujte, dokud nezačne zlátnout. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a okořeňte římským kmínem a novým kořením. Vše smažte dozlatova. Sceďte případný přebytečný tuk. Směs sejměte z plotny a nechte vychladnout.
- K vychladlému masu zamíchejte vařenou rýži a čerstvé bylinky, dle chuti směs osolte a opepřete. Přidejte další dvě lžíce olivového oleje a promíchejte.
- Pokud používáte zavařené vinné listy, vyjměte je ze sklenice a nálev vylijte. Vinné listy dejte do cedníku a dobře propláchněte.
- Připravte si těžký hrnec a vytřete ho olivovým olejem. Na dno dejte několik vinných listů ve třech vrstvách.
- Vinné rolky připravte následovně: položte jeden list na prkénko žilnatou stranou navrch. Vezměte vrchovatou čajovou lžičku náplně a vložte ji doprostřed listu, poté přehněte strany listu přes náplň a odspodu srolujte. Opakujte se zbývajícími listy, dokud vám nedojde náplň.
- Vinné závitky klaďte švem dolů vedle sebe na vrstvu vinných listů.
- Na ně dejte na plátky nakrájená rajčata. Na rajčata znovu vyskládejte vrstvu závitků. Vše zakryjte nenaplněnými vinnými listy. Nakonec obsah hrnce zatižte malým talířem dnem vzhůru.
- Závitky zalijte asi 150 ml horké vody nebo vývaru. Přidejte také čerstvou citronovou šťávu.
- Nyní hrnec přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Po upečení závitky odkryjte a vyndejte talíř. Před podáváním nechte dolmades cca 20 minut odpočívat. Pak zakápněte olivovým olejem a dolmades vyklopte na servírovací talíř.
- Podávejte s tzatziki nebo bílým jogurtem a klínky citronu, případně jako součást větší tabule předkrmů. Nesmí chybět řecký salát Horiatiki, lilkový baba ganuš a domácí pita chléb.
Tip: Stejně jako u plněných paprik můžete použít i syrovou rýži. Pak se dolmades zvolna vaří na sporáku, aby rýže nabobtnala a změkla.

The post Tajemství je v bylinkách. Plněné vinné listy vás přenesou do Řecka appeared first on Forbes.