Možná jste měli pocit, že tzatziki jsou dokonalé jednoduše tak, jak jsou. A možná jste nikdy nenabyli dojmu, že čímkoli, co by je doplnilo, by mohly být stejně dobré anebo ještě lepší. Červená řepa se ke kombinaci okurky, lahodného jogurtu, česneku a bylinek velice dobře hodí. Proto v podobném složení můžete připravit i „řepné gazpacho“.
Klasické okurkové tzatziki se v Řecku podávají jako dip a obsahují více jogurtu než v této „salátové“ verzi s řepou. Což ale nevylučuje, že s menším množstvím vysokoprocentního jogurtu nemůže lehký salát vzniknout. A naopak můžete přidat méně zeleniny nebo více jogurtu a připravit si verzi dipu. V teplých měsících tohle jednoduché a výživné jídlo skvěle poslouží jako svačina nebo večeře. Má totiž dobré sytící schopnosti, přičemž ale tzatziki tělo neunaví – naopak – osvěží vás po všech stránkách.

Tzatziki s červenou řepou
Na 4 porce potřebujete:
- 2 okurky
- 2 středně velké červené řepy, předvařené
- 500 g řeckého jogurtu
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička najemno nakrájeného oregana
- Kopr (podle chuti)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej na zakápnutí

Postup
- Okurky nastrouhejte nahrubo a dejte vykapat do cedníku asi na půl hodiny. Poté vymačkejte ještě trochu přebytečné šťávy a okurky přendejte do větší misky.
- K okurkám přidejte nahrubo nastrouhanou řepu.
- V menší misce prošlehejte jogurt, citronovou šťávu dle chuti, prolisovaný česnek, najemno nakrájené bylinky, sůl a pepř.
- Zeleninu propojte s ochuceným jogurtem. Dejte ještě na chvíli vychladit a podávejte. Případně můžete nechat okurku odkapávat v lednici a použít vychlazenou řepu. Pak budou ingredience dost studené na to, abyste mohli tzatziki servírovat rovnou.
- Před podáváním můžete zlehka zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a klíčky.
