Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 12 °C, Skoro Zataženo

Toto jsou opravdové francouzské brambory. Do tartiflette nešetřete sýrem ani slaninou

Forbes Před 3 týdny

Alpská specialita tartiflette má do francouzských brambor, jak je známe, celkem daleko. Nejde o jídelnový pokrm, ale luxusní a vydatné jídlo. Dejte si záležet na výběru autentických surovin – kvalitních francouzských sýrů, slaniny a vína, které lze pořídit ve specializovaných prodejnách nebo online. Vše dohromady totiž tvoří dokonalý celek.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Francouzské zapečené brambory se slaninou a sýrem tartiflette

Na pekáč cca 21 × 21 cm potřebujete:

  • Cca 700 g brambor typu A
  • 1 stroužek česneku
  • 3 šalotky
  • 400 g sýru reblochon
  • 150 g francouzské slaniny
  • 1 lžička másla
  • 150 g sýru gruyère
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 200 ml tučné smetany
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • Sůl & pepř
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
  • Postup
  1. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě do poloměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.
  2. Česnek nasekejte a šalotky nakrájejte na měsíčky. Sýr reblochon rozkrojte napůl, aby vznikla dvě stejná kola.
  3. Připravte si náplň. Na velké pánvi opečte slaninu, pak ji z pánve vyndejte.
  4. Na výpek po slanině přidejte asi lžičku másla a na tuku orestujte šalotku a česnek. Přidejte tymián a půl lžičky čerstvě mletého pepře. Smažte společně asi 2 až 3 minuty.
  5. Přilijte víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Následně do pánve přidejte tučnou smetanu a znovu přiveďte k varu. Nechte 2 minuty provařit a poté do směsi dejte polovinu slaniny a nakrájejte sýr gruyère a polovinu sýru reblochon. V horké omáčce se rozpustí. 
  6. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte. Polovinu rozložte v rovnoměrné vrstvě na dno pekáče nebo zapékací mísy. Na ně nalijte polovinu množství smetanovosýrové směsi. Pak pokračujte další vrstvou zbývajících brambor a navrch přidejte opět smetanovou směs a zbytek slaniny. Druhé kolečko sýru reblochon nakrájejte na čtvrtiny a rozložte ho navrch.
  7. Tartiflette pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud sýr nezhnědne a náplň nebude bublat, bude to trvat 30 až 35 minut. Před podáváním nechte brambory cca 5 minut vychladnout.

Tip: Vyzkoušejte i další legendární francouzské recepty: hovězí po burgundsku, kohouta na víně nebo veverku na šalotce

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Toto jsou opravdové francouzské brambory. Do tartiflette nešetřete sýrem ani slaninou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek