Úterý 07. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Skoro Jasno

Všichni pekli za covidu chléb, on pizzu. V novém podniku ji nabízí i s kimchi

Forbes Před 2 týdny

Populární lahůdka – neapolská pizza má na pražské gastroscéně nový přírůstek. Vláčnou pizzu s vysokými křupavými okraji a typickými spálenými puchýři tentokrát peče Pavel Petřík, majitel Pizza Bici. Po několika letech pořádání úspěšných pop-upů si otevřel take-away pizzerii v Dejvicích. Proč jeho pizza není tak úplně neapolská? A kolik pizz uveze cargo kolo?

Pavel Petřík začal s pečením pizzy před pěti lety, během pandemie koronaviru – zatímco většina z nás zkoušela v lockdownu péct kváskový chléb, on se pustil do kváskové pizzy.

„Ze začátku jsem pizzu pekl v klasické troubě. Vůbec to nevypadalo dobře a těsto jsem dlouho ladil. Pak jsem ale svou pizzou zásoboval kamarády a později jsem ji začal promovat i na Instagramu,“ vzpomíná Pavel Petřík na začátek svého byznysu. 

K těstu to ale vzal oklikou. Původně studoval odpadové hospodářství, ale protože ho více než studium lákal život v zahraničí, vydal se do světa – nejdříve žil ve Vancouveru, kde podlehl výběrové kávě. Práci baristy si pak vyzkoušel i v Londýně a Berlíně. Po návratu do Prahy prošel kavárnami Doubleshot i Café Savoy.

Od pop-upů k vlastnímu prostoru

Když Pavel Petřík svou pizzou nakrmil všechny kamarády, rozjel se svým projektem Pizza Bici (čti biči) pop-upy na různých festivalech a ve spolupráci se spřízněnými podniky. Jeho neapolskou pizzu jste tak mohli ochutnat v karlínské Etapě, vršovické Vila 63, Bad Flash Baru či Lya Beer Café.

Lokalitu pro svou první pizzerii v pražských Dejvicích, kousek od Vítězného náměstí, si Pavel Petřík nevybral – našla si ho sama.

„Dostal jsem pozvání od Petera Goceliaka, který tu provozuje pekárnu Kolo Kolo Mlýnský. Už před lety mi nabídl, zda nechci používat jejich mouku mletou na kameni. A letos na jaře si na mě vzpomněl znovu – zrekonstruoval totiž malou provozovnu vedle pekárny, vybavil ji pecí na pizzu a navrhl mi spolupráci,“ popisuje Pavel Petřík, který tak nemusel do vybavení investovat ani korunu.

Nový prostor mu prý svou velikostí zcela vyhovuje – zákazníci si zde objednají, postojí u limonády nebo piva, a s sebou si odnášejí čerstvě upečenou pizzu.

Neapolská jen trochu 

Kromě naprostých klasik, jako jsou margherita nebo piccante, má Pavel Petřík rád především neotřelé kombinace na pizze. V nabídce se nechce omezovat jen na typicky italské druhy, proto svou pizzu označuje spíše za Neapolitan-ish – tedy „na neapolský způsob“ – než jako čistě neapolský pokrm.

Pizzu totiž válí z těsta, které obsahuje olivový olej, a objednávku nezapomíná bohatě polít toppingem a olivovým olejem. Zákazník, který rád experimentuje, by si rozhodně neměl nechat ujít kimchi pizzu nebo mortadella variantu, kterou vytvořil jeho kolega Nathan po vzoru kuchaře Anthonyho Bourdaina a jeho populárního Mortadella Sandwich –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s mortadellou, sýrem a dijonskou hořčicí.

Pizza Bici

Adresa: Na Hutích 2, Praha 6
Otevírací doba: pondělí až pátek 11–15, 17–21, sobota 16–21

Před pizzerií nelze přehlédnout Pavlovo bílé cargo kolo, které je důležitou součástí jeho podnikání. Řešení mu navrhl a kolo zprostředkoval jeho kamarád Michal Vintr Navrátil z Cink! Cargobikes Praha. Samotná koupě pak proběhla prostřednictvím firmy Ekolo.cz.

„Před koupí mě Michal ujišťoval, že do něj určitě naložím celý svůj set-up na pop-upy. A naložím,“ směje se Petřík, který tak po Praze cestuje na svém elektrickém cargo kole s přenosnou pecí, plynem i surovinami na přibližně padesát pizz.

Právě kola jsou Pavlovou další vášní – stará kola sbírá, především rámy z osmdesátých let. Vintage cyklistickými komponenty a artefakty vyzdobil i svou dejvickou Pizza Bici, která přivítala první zákazníky v půlce srpna.

Zatímco Dejvice tak získaly první Neapolitan-ish pizzu, její tvůrce rozhodně nechce zůstat na jednom místě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ naopak stále hodlá objíždět další pop-upy se svým cargo kolem.

The post Všichni pekli za covidu chléb, on pizzu. V novém podniku ji nabízí i s kimchi appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek