Čtvrtek 04. záříSvátek má Venku je 28 °C, Oblačno

Zebra dort. Tvarohová retro sladkost, která nestárne

Forbes Před 5 dny

Sladká tvarohová zebra není jen nostalgie, ale i důkaz, že dobré recepty nestárnou. Je hravá, krásná na pohled a pořád stejně lahodná.

Tento dort je jako návrat k základům – jednoduché těsto, jemný vanilkový tvaroh a trochu kakaa. Výsledek ale působí mnohem sofistikovaněji, než byste čekali. Úspěch sklízel již u našich babiček, najde si však místo i na současném slavnostním stole či v obyčejnou sobotu.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Tvarohový zebra dort

Na formu o rozměru 25 cm potřebujete:

  • 220 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky
  • 1 špetku soli
  • 150 g změklého másla
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 1 kg tučného tvarohu ve vaničce
  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 140 g smetany ke šlehání
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a dortovou formu o průměru 25 cm vymažte máslem. Začněte s přípravou těsta. Mouku, cukr, mletou vanilku a špetku soli smíchejte v míse, přidejte pokrájené změklé máslo a žloutek a ručně či v robotu vypracujte jednolité těsto. Utlačte ho prsty do formy do hladké vrstvy, okraje nechte do výšky okolo dvou cm. Dno propíchněte třikrát vidličkou a vložte prozatím do lednice.
  2. Z tvarohu ve vaničce vylijte vodu a ve velké míse ho smíchejte s vajíčky, cukrem, vanilkou, smetanou ke šlehání a škrobem. Vymíchejte hladký krém bez hrudek, rozdělte ho na dvě poloviny, do jedné z nich přidejte kakao a mléko a promíchejte dohladka.
  3. Do korpusu začněte postupně vrstvit krém. Doprostřed nalijte velkou naběračku světlého krému, následně do jeho středu nalijte naběračku tmavého tvarohu. Takto ve střídání krémů pokračujte, dokud nezpracujete veškeré množství. Jednotlivé vrstvy se začnou samy rozlévat do kruhů a do stran, nakonec jen jemně formou zakývejte, aby se povrch srovnal. Díky tomuto způsobu přípravy uvidíte při rozkrojení pruhy.
  4. Vložte do předehřáté trouby a pečte 55 minut. Povrch upečeného dortu by měl zezlátnout a stále se mírně třást. Nechte ho vychladnout v troubě 40 minut, aby kvůli prudké změně teploty nepraskl, následně nechte dojít do pokojové teploty a poté přesuňte do lednice alespoň na hodinu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Zebra dort. Tvarohová retro sladkost, která nestárne appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek